Innenriks

– Mitt eneste selskap var skyggen

Abdullahi Alason flyktet fra borgerkrig i Somalia for 29 år siden. Nå hjelper han kommunene å hindre utenforskap.

Bilde 1 av 2

– Jeg kan ikke bli med og danse hvis du ikke ber meg, selv om jeg har dansesko.

Abdullahi Alason talte på Kommunalpolitisk toppmøte i Kristiansand mandag, om hvordan kommunene kan jobbe med integrering og hindre utenforskap.

– Utenforskap er når du bor i et land med fem millioner, men allikevel føler deg ensom, sier Alason.

Kristiansanderen skal bruke sin egen historie om å føle seg utenfor og om hvordan han ble inkludert i det norske samfunnet, til å inspirere kommunene til integreringsarbeid. Han kom til Norge i 1987, 17 år, alene, og med 100 dollar han hadde fått av sin onkel. Forbauset ble han da han trodde han så snø og trodde asfalten var hvit, og at de automatiske skyvedørene gikk opp uten bruk av dørhåndtak. Han advarer mot å la folk falle utenfor samfunnet.

– De som ikke blir tatt imot i det store, blir tatt imot i det små. Det kan være farlig. Hvorfor noen tyr til ekstreme miljøer, rusmisbruk og kriminalitet, kan ofte forklares med utenforskap, sier han.

LES OGSÅ: Mohamed (18) er årets lærling

Skipet Norge

– Se på Norge som et skip. Hele mannskapet må være på plass. Hvis han som skal vaske ikke gjør jobben sin, er vi dømt til å bo i skitet, for det er ingen andre steder å gå, sier Abdullahi.

Han bruker metaforen for å illustrere sitt viktigste mål med integrering, deltakelse:

– Hvis 20 prosent av mannskapet ikke jobber, skaper det frustrasjon.

Som nyankommen følte Abdullahi seg isolert.

– Noen dager var skyggen mitt eneste selskap, sier han.

Han forteller at vendepunktet kom da han ble invitert med i AUF. Å oppleve et fellesskap styrket hans selvfølelse og inspirerte ham til å fortsette å integrere seg selv.

– Jeg jobbet gratis i barnehage og som maler for å lære norsk, sier Alason.

Han legger til at integrering er en kontrakt mellom to parter:

– Du og jeg skal i et forhold. Premissene må ligge til rette, men vi må ha et ønske om å få det til å fungere.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Velg verdier

Ifølge Alason må både etniske nordmenn og innvandrere være klar over to ting:

– Ta gjerne med deg din egen religion og kultur til Norge, men kvitt deg med det som strider mot norske verdier. Ingen diskusjon. Kommer du fra en kultur uten likestilling, må du legge det bak deg. Nordmenn må huske på at den nye naboen har flyktet fra grusomhetene på Dagsrevyen. Han representerer ikke noe av det selv. Har du fått opphold i Norge, ja, da er du nordmann. Vi kan gjerne tenke vondt om hverandre, men la det stoppe der. La barna få gjøre seg opp en egen mening om naboen, oppsummerer Alason.

LES OGSÅ: De har kommet fra hele verden. Nå vil de gjøre lidenskapen sin til levebrød.

KS: – Sterk historie

KS mener at Abdullahi Alason er selve eksempelet på god integrering.

– Alason har en sterk historie om å komme mutters alene til landet. Det var ingen som tok seg av ham, snakket med ham. Han satt timevis alene på kafé, forteller Kjell-Torgeir Skjetne, direktør for lokal­demokrati i KS.

– Allikevel gikk det bra når han ble inkludert i et fellesskap og tok tak selv. I dag er han en veltilpasset, positiv person som viser at det går an å mikse det beste fra begge verdener, og det er jo nettopp det mangfoldet vi ønsker oss. Vi må dyrke et mangfold og fellesskap for å få vekk utenforskap, og hans historie viser hvorfor inkludering er så viktig, sier Skjetne.

Mer fra Dagsavisen