Innenriks

- Misvisende om pensjon

PENSJON: Fagforbundet mener det er feil framstilt at de med lavest lønn kommer dårligst ut av det pensjonsmessig.

- Vi har heldigvis greid å bevare AFP-ordningen slik at også sliterne, de med lavest lønn, kan benytte ordningen, sier Mette Nord, som er leder i Fagforbundet.

Hun slår tilbake mot DNBs regnestykke i gårsdagens Dagsavisen, at statens pensjon er kvinnefiendtlig.

- I et oppslag om tjenestepensjon i Dagsavisen onsdag framstilles forskjellen på privat og offentlig tjenestepensjon på en måte som ikke bør få stå uimotsagt. I artikkelen hevdes det at pensjonsordningen i offentlig sektor er kvinnefiendtlig og en ulempe for lavtlønte. Det er i grunnen det motsatte som er tilfelle, sier Mette Nord.

Lang kamp

- Vi i Fagforbundet har kjempet en lang kamp for den tariffestede tjenestepensjonsordningen i offentlig sektor. Alle arbeidstakerorganisasjonene i offentlig sektor har stilt seg bak denne ordningen blant annet fordi den sikrer en anstendig pensjon også for lavere lønte, sier Mette Nord.

Hun legger til at det er riktig at man kan risikere å få null i tjenestepensjon hvis man har svært lav opptjening eller veldig kort opptjeningstid, men det gjelder bare noen ganske få og etter at folketrygden kommer inn ved 67 år.

- Det er nemlig slik at om en tar hensyn til tidligpensjon blir bildet et helt annet. En person med 210.000 i gjennomsnittsinntekt vil ha tjent for lite til å ha rett til AFP i privat sektor og må dermed fortsette å jobbe til hun er 67 år. Som offentlig ansatt vil hun ha rett til tidligpensjon på om lag 180.000 i året fra 62 år og vil ha fått utbetalt om lag 900.000 den dagen hun fyller 67 år, sier hun videre.

Ulikheter

- Det er dessverre sånn at vi ikke kan rette opp alle ulikheter i samfunnet gjennom pensjonsordningen. De med høy lønn får høyere pensjon enn lavtlønte. Slik er det også i privat sektor. Vi har heldigvis greid å bevare AFP-ordningen slik at også sliterne, de med lavest lønn, kan benytte ordningen. Vi trenger en heltidskultur der heltid er det normale og deltid er unntakene, sier Mette Nord.

tom.vestreng@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen