Innenriks

Mistet mannen i rakettangrep mot Gaza

DREPT I GAZA: En israelsk rakett drepte mannen til norske Fatma Meqdad. Nå sitter hun i Norge med sine to døtre og kjemper for å få hit sin norske søster som er fanget i Gaza.

Klokka ti på fem om morgenen den 11. juli treffer tre israelske raketter et hus i Rafah sør på Gazastripen. Fem mennesker blir drept. Mannen til Fatma Meqdad, og far til deres to døtre på 1,5 år og på tre måneder, blir drept.

- Det er veldig vanskelig for meg nå, hva skal skje med mine to små døtre, Jude og Jina, som må vokse opp uten sin pappa Mahmoud, spør Fatma Meqdad stille og sorgtungt.

Hennes to døtre sitter i fanget hennes og vet ikke at de aldri får møte faren sin igjen. Den eldste datteren ser bort på en mann som er prikk lik faren hun nettopp har mistet. Det er den eneggede tvillingbroren til faren hennes, Mohammed Alghannem, som bor i Norge.

Fatma Meqdad mistet mannen sin. Mohammed mistet sin eneggede tvillingbror. Rakettene drepte i tillegg faren til Mohammed, hans mor, hans søster og hans døve søster. Hans 16 år gamle bror ligger i koma på sykehus.

- Bombet feil hus

Drapet på Alghannem-familien har blant annet stått omtalt i den israelske avisen Haaretz. I en rapport fra palestinske myndigheter står det at de tre rakettene ble skutt uten noen forvarsel mot huset til Alghannem-familien.

- De drepte broren min og hele min familie, for hva, spør Mohammed og slår hendene opp i lufta.

Han fortsetter:

- Verken jeg, broren min eller noen andre i min familie er medlemmer av Hamas. Familien min støtter Fatah og er medlemmer der, dette er noe alle vet. Men naboen, som er en slektning, er med i Hamas. Hans hus står like ved det som var mitt hjem og nå er et krater. De bombet feil hus, sier Mohammed Alghannem.

- Tilfeldigheter

Det var bare en tilfeldighet at ikke en kvinne og tre barn med norsk statsborgerskap ble drept morgenen 11. juli. Søsteren til Fatma Meqdad var også i huset, rett før det smalt. Hun heter Iman Meqdad og har tre barn som går på barnehage hjemme i Hamar. Hun er gift med Mohammed Alghannem.

- Søsteren min hadde nettopp reist for å besøke noen fra familien vår på sommerferie før rakettene kom. Det var bare tilfeldigheter som gjorde at hun lever, forklarer Fatma.

Frykter for søster og barn

Nå frykter Fatma for livet til sin søster og hennes barn. Mohammed frykter for sin kone og sine barn.

- Jeg ber den norske regjeringen og norske og internasjonale organisasjoner om å hjelpe familien min og barna mine. Jeg vil ha dem trygt tilbake i sikkerhet, sier Mohammed.

Kona Iman Meqdad sitter fast i Gaza og kommer seg ikke ut og bort fra krigshandlingene som har drept hennes familiemedlemmer og svært mange andre sivile:

- Israel nekter søsteren min og deres tre barn å reise inn via Israel fordi en slektning av våre menn er medlem av Hamas, sier Fatma Meqdad.

- Hva har vi gjort, vi har ikke gjort noen noe som helst. Min søster kommer seg ikke fra Gaza by, til den andre veien ut, via Egypt. Ikke engang Røde Kors vil våge å kjøre min søster og hennes tre små barn til den egyptiske grenseovergangen. Hvorfor må norske barn betale prisen for en årelang konflikt?, spør hun.

Håper verden stopper krigen

Fatma Meqdad fryktet at hun nå også skal miste søsteren og de tre barna hun er tante til.

- Hvordan kan en hel verden se på at Israel gjør dette og ikke stoppe dem? Ingen gjør noe. Alt vi nå ønsker er å få fred i Palestina og få dem i vår familie som ennå lever trygt hjem til Norge, sier hun og holder opp et mobilbilde av mannen sin.

Den ett og et halvt år gamle datteren Jude tar telefonen ut av hendene hennes og kysser bildet av faren sin og sier «baba». En far hun ikke vet hun aldri vil få møte igjen.

samfunn@dagsavisen.no

- Urettferdige 
regler

Fatma Meqdad sier at hun er sint på Israel for det som skjedde og på norske myndigheter som ikke lot mannen komme til Norge.

Fatma Meqdad har bodd i Norge i ni år og er i likhet med barna norsk statsborger. Hun giftet seg med ektemannen Mahmoud da hun var i Gaza. Etter at de giftet seg ønsket hun å få mannen sin til Norge, men fikk det ikke. Reglene for familiegjenforening krever at hun må tjene minst 250.000 kroner for å kunne søke om å få mannen hit.

- Hvordan skal jeg kunne jobbe og tjene så mye penger når jeg har ei jente på 1,5 år og en baby på tre måneder. Det er svært vanskelig for meg å få dette til. Jeg forstår ikke hvorfor de lager regler som rammer så urettferdig, sier enka.

- Kunne levd

Fatma Meqdad snakker lavmælt og ser ned når hun forteller. Men hun ser opp når hun får spørsmål om hva hun tenker om det som har skjedd:

- Jeg tenker at om myndighetene ikke hadde hatt disse urettferdige reglene så kunne mannen min levd. Døtrene mine kunne hatt en far, sier Fatma Meqdad.

- Jeg søkte om familiegjenforening for å få mannen min i sikkerhet. Disse strenge reglene er dessverre laget for å gjøre det vanskeligere for fattige mennesker å overleve. Reglene er ikke der for familiegjenforening, de er der for det motsatte, for å skille familier. På grunn av dette har jeg mistet min mann, og mine to små barn har ingen far, sier Fatma.

Vil gjøre det vanskeligere

Det er Justis- og beredskapsdepartementet som bestemmer reglene. Statssekretær Himanshu Gulati (Frp) forklarer at de ønsker å gjøre det vanskeligere å få familiegjenforening. De ønsker å heve grensen for hvor mye en må tjene til 300.000 kroner.

- Underholdskrav er noe vi har hatt lenge, og dette er viktig både av samfunnsøkonomiske hensyn og av hensynet til integrering av utlendingene som kommer hit. Formålet er at noen skal kunne forsørge dem, slik at de ikke begynner oppholdet som mottakere av offentlig støtte. Det ville vært dårlig både for integreringen og for samfunnet som helhet.

- Finnes det noen unntak fra regelen om 250.000 kroner?

Det er flere unntak fra underholdskravet, herunder for ektefelle og barn som søker familiegjenforening med personer som har fått flyktningstatus. Det kan også gjøres unntak dersom særlig sterke menneskelige hensyn tilsier det.

- Ønsker dere forandringer av reglene?

- Ja, vi har sendt et forslag om å heve grensen til 300.000 kroner ut på høring. Samtidig er det foreslått en ny unntaksbestemmelse for å unngå at det oppstår tilfeller der en søknad om familieinnvandring må avslås til tross for at det er åpenbart at formålene med underholdskravet er oppfylt, sier Gulati.

Kan bli sendt til Gaza

Mohammed Alghannem, som nettopp mistet tvillingbroren sin, risikerer nå å bli sendt tilbake til Gaza.

Kona til Mohammed Alghannem har bodd i Norge i ni år og er norsk statsborger, det er også parets tre små barn. Mohammed har søkt asyl i Norge, men har fått endelig avslag og beskjed om at han skal sendes tilbake til Gaza:

– Jeg blir lei meg når demokratiske Norge, som legger vekt på å passe på individuelle rettigheter, ønsker å sende meg tilbake til Gaza og i tillegg splitte en familie, sier han.

– Umenneskelig

Mohammed Alghannem mener det umenneskelig å sende ham ut nå som han ikke har noen familie eller hjem i Gaza. I tillegg mener han at det ikke er rettferdig i og med at han har tre små barn som vil vokse opp uten en far her i Norge.

– Det som har skjedd med broren min og resten av familien min viser at det ikke er trygt for meg i Gaza. Israel har slått til mot feil hus, og kan gjøre det igjen. Det ser ut som det er nok at en heter Alghannem. At kona mi ikke får reise gjennom Israel fordi hun er gift med en som heter Alghannem underbygger dette, sier Mohammed.

Saken vurderes på nytt

Utlendingsnemnda (UNE) som styrer utsendingen av asylsøkere med endelig avslag, opplyser nå at de har sluttet å sende folk til Gaza. De skriver på sin hjemmeside at ingen blir sendt tilbake til Gaza nå som situasjonen er så utrygg. Mohammed Alghannem har også vært i samtaler med norske myndigheter nylig. De skal vurdere hans sak på nytt og Mohammed sier han har håp om at de ombestemmer seg og lar han få bli.

Mer fra Dagsavisen