Innenriks

- Minner om kompis-ansettelse

Opposisjonen mener det lukter kameraderi når Trond Giskes (Ap) nære venn er ansatt som direktør i Entra. Nå vil de stoppe ansettelsen.

- Det kan virke som en kompis-ansettelse, sier stortingsrepresentant og tidligere finansminister Per-Kristian Foss (H).

Næringsminister Trond Giskes (Ap) får kritikk fra en samlet opposisjon for håndteringen av Entra-saken. Opposisjonen mener Ap-kronprinsen har mistet all troverdighet etter at hans nære venn og tidligere leder av Trondheim Arbeiderparti, Rune Olsø, fikk toppjobben i det statlige eiendomsselskapet Entra.

Med jobben fulgte en lønn på 4 millioner kroner. Det rimer dårlig med Giskes krav om moderasjon for topplederne i statseide selskaper, påpeker opposisjonen.

Varsler kontrollsak

Ansettelsen av Rune Olsø som administrerende direktør i Entra skjedde til tross for at styret var splittet - fire mot tre. Styreleder Siri Hatlen, nestleder Martin Mæland og styremedlem Ida Helliesen stemte mot ansettelsen.

De fire som bestemte seg for å ansette Olsø var av tidligere Ap-statssekretær, Ottar Brage Guttelvik, og eiendomsinvestor og mangeårig nær bekjent av Rune Olsø, Ketil Fjerdingen, og de ansattes representanter, Tore Bendiktsen og Birthe Smedsrud Skeid. Ansettelsen sto ikke på styremøtets dagsorden, men ble likevel gjennomført.

Høyre mener styremøtet ble kuppet, og varsler nå sammen med Frp kontrollsak i Stortinget neste uke.

«Trumfet gjennom av Ap»

Både Høyres nestleder Jan Tore Sanner og Høyres stortingsrepresentant Per-Kristian Foss er kritiske til prosessen, som de mener har vært uryddig.

- Hvorfor tok det så lang tid å få en settestatsråd på plass? Har Giske brukt sitt nettverk for å få sin gode venn og tidligere leder av Trondheim Arbeiderparti på plass i denne jobben? Det er et spørsmål vi må stille, sier Sanner til Dagsavisen.

Han mener det «framstår som en ekstremt urryddig» og liker dårlig at «styremedlemmer med tilknytninger i Ap trumfet dette igjennom», som han selv sier.

Både Høyre, Venstre, KrF og Frp vil nå stoppe ansettelsen av Rune Olsø som Entra-sjef, fordi de mener han nærmest ble kuppet inn som toppsjef i selskapet. Samtidig krever de at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) rydder opp.

- Dette minner om korrupsjon, sier Frp-leder Siv Jensen til NRK.

Per-Kristian Foss sier til Dagsavisen at han synes ansettelsen minner om kameraderi. Foss understreker at Giske gang på gang har forsikret om moderasjon i lederlønningene, likevel har lønningene økt.

«Uprofesjonelt»

Leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, Anders Anundsen (Frp), mener ansettelsesprosessen er lite tillitvekkende.

- Prosessen framstår som svært spesiell, for å si det forsiktig. Hvis det er riktig at styreleder ikke har tillit til administrerende direktør er selskapet i en umulig posisjon, sier han.

Adresseavisen meldte i går at mindretallet i styret skal ha gitt Næringsdepartementet et ultimatum, og bedt ministeren velge mellom mindretallet eller flertallet i styret. Styreleder Siri Hatlen ønsker ikke å kommentere ansettelsesprosessen, og mener Adresseavisens ordbruk får stå for deres egen regning. Foreløpig er både styret og Rune Olsøs framtid i Entra usikker.

- Jeg har informert eier om de forholdene jeg mente var riktig å informere om, sier Hatlen.

Nå avventer hun situasjonen fram til ny settestatsråd er på plass i neste uke. Da får det være opp til eier å få i stand en god dialog med styret, understreker hun.

Avviser kameraderi

Statsminister Jens Stoltenberg besluttet i går at det skal oppnevnes en settestatsråd i Entra-saken fordi Trond Giske er inhabil. Overfor NRK aviser han opposisjonens kritikk om kameraderi.

- Det er styret som ansetter. Det har ikke vært en politisk prosess her, og det er ikke kameraderi, sier han.

Nestleder i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Per Olaf Lundteigen (Sp), er skeptisk til de høye lederlønningene. Han mener regjeringen burde kunne gripe inn i statlige selskaper.

- Jeg er ganske oppgitt. Hovedproblemet er selskapsformen som regjeringen har valgt for disse institusjonene, sier han og påpeker:

- Entra ble opprettet under Bondevik II, og er en bastard som den rødgrønne regjeringen burde ha nedlagt med en gang.

samfunn@dagsavisen.no

«Lønnen gjenspeiler på ingen måte verken risiko eller resultat. Tvert imot.»

Tore Sandvik (Ap), 
fylkesordfører i Sør-Trøndelag

«Dette er et heleid statlig selskap, og slike lønninger overprøver de målene staten har satt. Det er et problem.»

Rita Ottervik (Ap), ordfører i Trondheim

«At Rune Olsø tjener tre ganger mer en statsministeren her i landet, hører ingen plass hjemme.»

Knut Fagerbakke (SV), 
varaordfører i Trondheim

«Så klare overtramp er nesten ufattelige.»

Anders Anundsen (Frp), 
stortingsrepresentant

«Styrebehandlingen virker som et kupp. Det kan virke som en kompis-
ansettelse.»

Per-Kristian Foss (H),
stortingsrepresentant

«Dette minner om korrupsjon.»

Siv Jensen, Frp-leder

Mener Olsø var beste kandidat

De fire styremedlemmene som stemte for ansettelsen av Olsø skriver i en e-post til NRK at de mener at prosessen var ryddig og avtalt på forhånd.
Ansatterepresentantene Birthe Smedsrud og Tore Benediktsen og de ordinære styremedlemmene Ketil Fjerdingen og Ottar Brage Guttelvik stemte for Olsø. I e-posten heter det at:

«Rune Olsø var best kvalifisert av de 4 aktuelle kandidatene som var presentert for styret.»

Ifølge de fire skulle saken opprinnelig behandles under styremøtet i august og flere eksterne kandidater var intervjuet i forkant. Men:

«Et mindretall i styret fikk ikke tilslutning til sin kandidat og saken ble utsatt.»

Det har kommet kraftig kritikk mot Olsøs lønn på vel fire millioner kroner. Flertallet i styret sier de besluttet et lønnstak for direktørensom var én million kroner lavere enn forgjengerens.

Dagsavisen spurte i går styreleder Siri Hatlen om hvem som foreslo å ansette Rune Olsø, men det ville hun ikke svare på.

Mer fra Dagsavisen