Politibetjentene Kristian Bjørberg og Mina Kværna på parkeringsplassen under E18 ved Kadettangen, Sandvika. Parkeringsplassen er samlingssted for russ fra hele Østlandet på natten. FOTO: FREDRIK BJERKNES

Mindreårige jenter ruller med russen

Politiet forteller om berusede, mindreårige jenter som «ruller» med russen om nettene. Foreldrene har de lurt til å tro at de overnatter hos venninner.

– Det kryr av unge jenter på russebussene, en del av dem 15–16 år. De vet ikke hvor de er, de har ikke penger til å komme seg hjem, og nesten ikke klær. Jentene dynkes i øl og de tusjes på. Dette er ikke et pent syn.

Det forteller Kristian Bjøreng til Dagsavisen. Han har vært politibetjent i Ungdomspatruljen i Asker og Bærum i to år. Og har hver eneste hverdag siden russetiden startet møtt 15, 16 og 17 år gamle jenter som «ruller» med bussen. Og det er ikke først og fremst de 32 russebussene fra videregående skoler i Asker og Bærum han er bekymret for.

– Det er utenbysbussene vi har størst problemer med, sier politibetjenten til Dagsavisen.

«Keen på å rulle?»

Fra midnatt til klokka to om natta samles russebusser fra hele østlandsområdet på Kadettangen, en parkeringsplass i Sandvika som er populær blant russen, forteller ungdomspatruljen. Bussene mobiliserer og utveksler informasjon på sosiale medier og kommer fra Drammens-området, Nittedal, Fredrikstad og Oslo. På russens Facebook-sider legges det ut meldinger som: «Har du vasket musa og er keen på å rulle? Ring eller send melding til 92……»

– Men de fleste mindreårige har nok blitt med venninner som går i første klasse, men som kjenner russ, kjærester og søsken. De synes det er «kult å rulle».

– Betaler de unge jentene for å få være med?

– Nei, de får nok være med gratis. Og de får øl.

Kjørte fra unge jenter

For en uke siden kom ungdomspatruljen over en russebuss fra Oslo-området som hadde med seg jenter på 16–17 år. Bussen kjørte da politiet kom og overlot 10–15 unge jenter uten plan for hvordan de skulle komme seg hjem. Jentene mente det var politiets feil at de hadde blitt satt av i skogen og krevde at politiet kjørte de hjem.

– Vi rekvirerte taxier til disse jentene, sier Bjøreng som også kan vise til et annet konkret eksempel hvor unge jenter ikke ante hvor de ble kjørt.

– På Kadettangen møtte vi noen unge jenter fra Hurum og Holmsbu som ikke ante hvor de var. Vi ringte foreldrene deres som ikke visste at døtrene var ute. De hadde brukt det gamle trikset og sagt at de overnattet hos hverandre. Vi fikk satt jentene inn i en taxi som kjørte dem hjem.

– Hvordan reagerte foreldrene på å få telefon fra politiet?

– Utelukkende positivt. De følte seg lurt av døtrene. Det er verre med foreldrene til jenter over 17 år. De har gitt døtrene løsere tøyler og vet at de er ute. Jeg tror likevel at de hadde tenkt seg om én gang til hvis de hadde sett dette sjøslaget av fyll og vold.

– Din oppfordring til foreldrene?

– Være skeptiske. Sjekke og dobbeltsjekk med foreldrene til venninner. Ta ansvar og hent ungdommene. Være våkne når de kommer hjem. Det er de samme triksene ungdommen bruker i dag som da vi var unge. Med sosiale medier og mobiltelefoner er det litt vanskeligere å kontrollere hvor barna er enn da det bare fantes hjemmetelefon. Det var en helt annen verden.

 

 

Ber foreldrene være aktive

Politimester Arne Jørgen Olafsen i Follo politidistrikt oppfordrer foreldrene å følge mer med på sine russ:

– Foreldrene må være mer aktive og følge med gjennom russefeiringen. Når vi sier dette er det fordi vi er bekymret for deler av det som utspiller seg gjennom feiringen. Denne bekymringen økes dersom mindreårige deltar.

Olafsen understreker at det ikke nødvendigvis er farlig å sitte på med en russebuss.

– Det er forskjell på å sitte på med en russebuss hjem fra skolen på dagtid, og delta på festlighetene utover de seine nattetimer.