Innenriks

- Min tippoldefar har vært en stor inspirator

GRUNNLOV: Christian Magnus Falsen gjør som sin tippoldefar med samme navn: Han har skrevet grunnlovsforslag. Han ønsker å endre vår mentalitet i mer progressiv retning.

Christian Magnus Falsen (81) holder i morgen tale ved sin tippoldefars grav i Gamlebyen i Oslo i anledning 200-årsjubileet for Grunnloven.

Nå er graven til Grunnlovens far nyrestaurert. Smeden Eivind Jørgensen har ordnet med gravminnesmerket, og da vi besøkte gravlunden holdt han på med å forgylle rosetten og male bokstavene på korset.

Christian Magnus Falsen har vokst opp i en familie som var svært stolt av sin forfar - eidsvollsmannen. Selv var han en opprører og distanserte seg fra all viraken rundt tippoldefaren. - Det kan være slitsomt å ha et historisk navn. Man blir tillagt ting som ikke har med en selv å gjøre.

- Jeg skjønner nå i ettertid at jeg er blitt kjempeinspirert av ham. Han har nok ligget i bakhodet mitt som en moralsk inspirator, sier Christian Magnus Falsen som først nå i år har begynt å presentere seg med begge fornavnene.

Ville vært enig

- Min tale 17. mai blir ingen vanlig tale med hyllest av forfedrene. Jeg har prøvd å forestille meg hva tippoldefaren min ville mene om aktuelle spørsmål i dag. Jeg tror han ville vært enig med meg i at det trengs en mentalitetsendring i dagens samfunn. Derfor har jeg dratt fram sju forskjellige forslag til nye grunnlovsparagrafer.

- Min tippoldefar var ingen demokrat. Ingen var det den gangen. Men han sådde et frø. Mitt håp er å så et frø, slik at det kan bli en diskusjon omkring alternative verdier. Folk kan avfeie talen min og si det er utopier. Men det var mange utopier ute og gikk i 1814.

- Jeg tror mange er enige med meg i at vi ikke lenger kan la blårussen sitte og styre. Mange av dagens beslutninger blir tatt fordi det lønner seg. Men er det klokt? Det lønner seg for Statoil å utvinne olje av sand i Canada, men det er ikke klokt. Det samme kan en si om sykehussammenslåingen i Oslo. Ekspertene sier det lønner seg å slå sammen alle sykehusene i Oslo-regionen og legge ned Aker. Men det er jo ikke klokt!

Kunne vært adelig

Christian Magnus Falsen var en moderne mann for sin tid. Han frasa seg adelstittelen for seg selv og sine etterkommere i all tid. - Jeg har måttet minne en del etterkommere om dette.

Christian Falsen forteller at han nylig la ned blomster på en støtte av tippoldefaren på hjemstedet hans på Ås. - Jeg fortalte da at han i 1814 sa fra seg adelskapet. I talen understreket jeg de store forskjellene i dagens samfunn. Å være adelig i 1814 er nesten som å være etnisk norsk i 2014. Derfor frasier jeg meg alle rettigheter som etnisk norsk.

Dagsavisen presenterer her noen av de grunnlovsforslagene Christian Magnus Falsen anno 2014 foreslår:

Vi må sikre hele landet, med kulturlandskap og spredt bosetning.

- Kjøpesentre skal ikke bygges på matjord og spekulanter skal ikke eie Norges største kornlagre. Det er greit med bakeren som baker brød folk trenger og blir rik av det. Men i rovdyrkapitalismen kjøper spekulanter opp alt mel som finnes, sitter på det til melprisen går til himmels og tjener rått.

Oljen må bli liggende. Det er best for verdens klima.

- Oljen kan bli værende under havbunnen. I tillegg burde vi gi hele oljefondet til FN. Vi kan jo ikke bruke det likevel. Så mye penger i omløp ville ødelegge hele økonomien, sier Christian Falsen. Han mener noen må gå foran for å få bukt med klimaproblemet. - Vi har hatt griseflaks som har fått tilgang til all oljen. Det er ingen selvfølge at vi stikker av med overskuddet. Det er ikke vår fortjeneste at oljen ligger der, det er naturens.

Ingen bør tjene mer enn 12 ganger Norges laveste lønn.

- Det er greit med ulik lønn for ulikt arbeid. Noen er flinkere enn andre. Men hvor mange ganger flinkere enn andre kan man være? Tolv ganger flinkere må jo være nok? Hvis noen tjener tolv ganger mer enn det som er vanlig minstelønn i Norge, bør resten gå til statskassen.

Det sier Christian Magnus Falsens 81 år gamle tippoldebarn ved samme navn. Han har sammensatt erfaring fra yrkeslivet. Han har jobbet 37 år i Shell, blant annet som sikkerhetssjef. Etter at han ble pensjonist har han undervist som høyskolelektor, undervist i fengsel, kjørt taxi i Oslos gater, vært med på å starte Alternativ til vold og vært miljøarbeider på en institusjon for narkomane. Men i morgen skal han få oppfylt en gammel drøm. Klokka 08.30 holder han tale ved sin tippoldefars grav i Gamlebyen i Oslo. Oslo Janitsjar og elever ved Gamlebyen skole medvirker.

ester.nordland@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen