Mariwan Halabjaee synes ikke at Mulla Krekar skal løslates uten betingelser. FOTO: ARNE OVE BERGO

– Min frykt er konstant

Mariwan Halabjaee lever i dag på skjult adresse med ny identitet. Han frykter for nye dødstrusler når Krekar slipper ut av fengsel.

– Jeg vet ikke hvem som vil drepe meg eller hvem som kommer til å drepe meg. Min frykt er konstant. Jeg er ikke redd et enkeltindivid, men alle som tror på Krekars ideologi, sier Halabjaee.

Dagsavisen møter han hjemme på hans hemmelige adresse.

– Når Krekar kommer ut av fengsel, tror jeg at jeg blir rammet av hans fatwa. Krekar personlig vil ikke komme til å skade meg, mitt problem er giften han sprer til sine tilhengere, sier han.

Fatwa

Halabjaee er en kjent kurdisk forfatter som flyktet til Norge etter at han i 2006 ga ut boka «Sex, Sharia, and Women In the History of Islam». I 2008 fikk han problemer også i Norge: Krekar oppfattet boken som svært blasfemisk og utstedte da en såkalt fatwa på Halabjaee. I en video sa Krekar at det var muslimenes plikt å drepe Halabjaee, uansett hvor han måtte befinne seg. Siden da har Halabjaee og familien levd i skjul i fare for at Krekars tilhengere kunne komme til å utføre fatwaen.

– Hvis jeg ikke levde under beskyttelse, så hadde det skjedd for lengst, sier han.

Reaktiverer trussel

Om knappe to uker har Krekar sonet ferdig dommen han fikk for truslene mot Halabjaee, to andre kurdere og statsminister Erna Solberg. Frp har lovet at Krekar skal kastes ut av landet, men det er enklere sagt enn gjort. Regjeringen jobber derfor med «kortsiktige løsninger», og som Dagsavisen skrev i går kan det innebære at Krekar blir ilagt meldeplikt og blir ilagt bosted.

Halabjaee har en bønn til norske politikere:

– Jeg ber ikke om at Krekar skal settes i fengsel, men jeg synes ikke han skal løslates uten betingelser. Han bør ikke få kunne gå på Internett og organisere sine følgere uten at noen holder oppsyn med ham eller kontrollerer denne aktiviteten, sier Halabjaee, og legger til:

– Det å frata Krekar muligheten til å gå på nett og organisere sine følgere, er like viktig som å avvæpne IS.

– Tror du norske politikere forstår hvilken trussel Krekar kan utgjøre?

– Jeg er ikke sikker, men jeg tror norske politikere føler på trusselen fra terrorgrupper i verden.

Ikke kneble

Halabjaee har fem barn som går på skole eller studerer, kona og han selv jobber, men for tiden er han sykemeldt. Selv om de forsøker å leve som normalt, preger frykten familielivet. De går sjeldent ut, har begrenset kontakt med nærmiljøet. Familien har voldsalarmer i alle etasjer og daglig kontakt med politiet.

– Det er ikke et liv. Det er bare tiden som går, sier han.

Men truslene til tross: Halabjaee står knallhardt på at han ikke skal la seg kneble. Hjemmefra lager han nyhetsprogrammer på kurdisk som han poster på YouTube og Facebook. Facebooksiden hans har nesten 200.000 følgere. Hans innlegg om koranen og nyhetsbildet forøvrig leses, deles og kommenterer av flere tusen.

Økt trussel

Forfatteren mener dagens klima, med blant annet IS fremmarsj, gjør det mer enda mer sannsynlig at noen vil følge opp fatwaen mot ham enn da den ble utstedt for seks år siden. Etter Paris-angrepene forrige uke, økte truslene mot ham på Facebook.

– Hele verden har samlet seg for å bekjempe terrorisme, men terroristene har nå samlet seg for å kjempe mot hele verden.

– Likevel fortsetter du å poste innlegg?

– For 20 år siden var det ingen i Norge som ble truet for sine meninger, slik er det ikke i dag. Vi kjemper imot slik at de som truer ytringsfriheten ikke vinner. Jeg er selvsagt redd, men jeg står ved meningene mine.

– Ser du for deg at din livssituasjon vil bedre seg?

– Der hvor islam eksisterer, vil det ikke være fred.

– Jeg regner med du er klar over at dette utsagnet vil få sterke reaksjoner?

– Selvsagt. Men det blir vel ikke verre enn fatwaen mot meg, sier han med et skjevt smil.

Dagsavisen forsøkte gjentatte ganger i går å få tak i Krekars advokat, Brynjar Meling, men lyktes ikke.