Innenriks

Milliardtap for oljefondet

Oljefondet tapte 77 milliarder kroner i andre kvartal 2012.

Målet om årlig avkastning på 4 prosent, som er regjeringens magiske grense når statsbudsjettet settes opp, er langt unna.

Nytt i kvartalet er at fondet investerer i Formel 1, rettere sagt i et holdingselskap som eier rettighetene til det verdenskjente billøpet. Selskapet er ennå ikke børsnotert, men skal etter planen bli det senere i år i Singapore, når verdensøkonomien forhåpentlig tar seg noe opp.

Har ingen pris

Oljefondets sjef, Yngve Slyngstad, vil ikke ut med hvor stor aksjeposten er. Spekulasjoner i flere finansaviser går på at fondet har kjøpt 4,5 prosent av selskapet.

– Formula One er ikke på børs, derfor har det heller ingen pris i markedet ennå. Denne plasseringen er den første i sitt slag og ligger i sin natur nærmere våre eiendomsinvesteringer. Det er trolig en type investeringer vi vil se mer av, sier Slyngstad.

Det kraftige kursfallet på Facebook-aksjene trakk også i negativ retning, men kun med begrenset virkning da fondet bare eier 0,1 prosent av det sosiale nettverket.

Svakere enn ventet

Hovedforklaringen på det dårlige resultatet er elendige aksjekurser, særlig innen olje og gass, som følge av den økonomiske krisen. Fondets er bredt plassert og rammes naturlig nok av nedgangstidene i Europa.

– En svakere utvikling enn ventet i verdensøkonomien tynget aksjemarkedene i andre kvartal, sier Slyngstad. Verdien på aksjeporteføljen falt med 4,6 prosent fra april til juni.

Siden oppstarten i 1996 har avkastningen vært på 2,6 prosent. Siden finanskrisen begynte sine herjinger i 2007, for nokså nøyaktig fem år siden, har avkastningen vært null eller dårligere.

Slyngstad vil ikke bidra til noen ny debatt om hvorvidt målet for avkastning burde settes ned fra 4 til for eksempel 3 prosent, for å komme nærmere virkeligheten. Sist dette var oppe, ble forslaget raskt og bestemt tatt ned av statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap).

– Hvis det blir en positiv utvikling i verdensøkonomien de neste 10-20 år, vil det være realistisk med en avkastning på 4 prosent. Med en kortere horisont vil det være vanskelig, sier han diplomatisk.

Renter og eiendom

Renteinvesteringene ga derimot en avkastning på 1,5 prosent, mens investeringene i fast eiendom hadde en gevinst på 0,3 prosent. Dette stammer i all hovedsak fra eierandelen på 25 prosent i flere titalls eiendommene i Regent Street i London og ti eiendommer i og omkring Paris. Det ble ikke kjøpt nye eiendommer i andre kvartal.

Avkastningen fra fondet samlet sett falt med 2,2 prosent i andre kvartal. Ved utgangen av juni var markedsverdien på Statens pensjonsfond utland på 3.562 milliarder kroner. Av dette er rundt 2.900 milliarder tilført fra staten, mens 800 millioner er avkastning.

Siden juni har Oljefondet økt i verdi med rundt 100 milliarder kroner.

Aksjer og rentepapirer

Selv om avkastningen på oljeinvesteringene var negativ, bidro gunstige valutakurser til at markedsverdien av oljefondet økte med 65 milliarder kroner. Fondet ble tilført 72 friske milliarder fra staten; 80 prosent av disse pengene ble investert i aksjer og resten i rentepapirer.

Fondet har solgt seg ned i obligasjoner utstedt i europeiske valutaer, i tråd med en endring av strategien som har vært fulgt til nå. Systematisk reduserer fondet sine investeringer i statsgjeld i utsatte euroland som Hellas, Portugal, Spania, Italia og Irland. Andelen er redusert med 66 prosent i løpet av de siste 18 måneder.

Mer fra Dagsavisen