Kuldegrader er ingen hindring. Både Dagmar og Steinar Bruun trives med kaffekopp og kaker utendørs. I går var ikke noe unntak, selv om det var et tosifret antall kuldegrader i hovedstaden.

Mildere og hvitere

VÆRET: Ikke før hadde vi begynt å fryse før det unormalt nok blir normale vintertemperaturer, ifølge Meteorologisk institutt.

Natt til i går ble det målt minimumstemperaturer ned mot 35 kuldegrader nord i Hedmark og på Røros i Sør-Trøndelag.

På Blindern sank temperaturen til 13,5 kuldegrader, mens det bare litt høyere, som på Bjørnholt i Nordmarka, ble målt 19,9 kuldegrader.

Men nå er det bare å slenge stillongsen langt inn i garderobeskapet igjen.

- Den kaldeste perioden er bak oss allerede. Temperaturen er langsomt oppadgående, opplyser Arild Mentzoni, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.

- De kommende dagene blir det normalt vintervær med fem-seks kuldegrader i Oslo- og østlandsområdet, supplerer langtidsmeteorolog Mariann Foss.

- Det er vel ikke helt normalt lenger?

- Nei, det bli sjeldnere og sjeldnere, svarer Foss.

Samtidig kan hun melde at nå kommer snøen på alvor.

- I løpet av torsdag, fredag og lørdag kan det til sammen komme 15 til 30 centimeter med snø, så nå blir det skiføre, vil jeg tro, sier Foss.

 

Ikke imponert

Værvarselet for de kommende dagene blir mottatt med en skuldertrekning av ekteparet Dagmar og Steinar Bruun, som i går var på kombinert handletur og date i Oslo sentrum.

- Det er ikke kaldt i Norge, konstaterer sistnevnte.

- Da vi bodde på prærien i Canada var det normalt med 40 kuldegrader om vinteren, fortsetter kona.

I går ettermiddag, mens termometeret fortsatt viste mer enn ti kuldegrader, valgte de to å innta både kaffe og kaker utendørs, nederst i Karl Johans gate. Det var de alene om.

- Temperaturen? Fire grader! Da kjennes det varmere enn hvis vi tenker at det er ti kuldegrader, sier Steinar Bruun.

- Vi liker å være ute. Vi tar alltid med oss kaffekoppen ut. Da kan vi ta oss en røyk også. Det å røyke innendørs er ikke noe særlig, tilføyer han.

- Hvor kaldt må det bli før dere slutter å drikke kaffe utendørs?

- Det har ikke skjedd ennå. Vi drakk kaffe ute i 40 kuldegrader i Canada. Når du bor på prærien blir du vant til slike forhold. Det er bare å kle seg godt.

I tillegg holder kjærligheten ekteparet gjennom 45 år, fortsatt varme.

- Vi er fremdeles på date en gang i uka, forteller Steinar Bruun, mens kona nikker bekreftende og tydelig fornøyd, inne fra hetta på anorakken.

 

Kaldere før

Inne i varmen ved Meteorologisk institutt, konstaterer Mariann Foss at det faktisk var kaldere før, iallfall i Oslo- og det sentrale Østlandsområdet.

- Den kaldeste måneden vi har registrert på Blindern siden målingene begynte i 1938, var januar 1941, forteller hun.

- Den kaldeste dagen vi har registrert hadde vi også i januar 1941. Da var minimumstemperaturen på Blindern 26 grader minus, fortsetter hun.

- Av de fem kaldeste enkeltdagene vi har registrert på Blindern, er 1. januar 1979 nærmest vår tid med minus 24,3 grader. De siste 30 årene har det dermed ikke vært mye kaldere enn 23 minus, avslutter hun.

tor.sandberg@dagsavisen.no