Innenriks

Mette-metoden

IDÉKAMP: Nyvalgt leder i Fagforbundet Mette Nord, skal få folket sultne på venstresidas ideologi. Hun kjenner på ansvaret etter å ha blitt en av de viktigste lederen i fagbevegelsen under blåblått styre.

Denne uka overtok helsearbeider Mette Nord det mektige vervet som leder for Fagforbundet, etter brannmann Jan Davidsen.

- Jeg har gått fra å være helt utenfor arbeidslivet til å bli leder i Norges største forbund. Det er en stor overgang. Det er litt uvirkelig ennå, og det er en stor ære. I tillegg til at det er et stort ansvar, sier Nord.

Hun kommer fra jobben som statssekretær i Stoltenberg-regjeringen, og hadde karantene fram til denne uka, da landsmøtet stemte henne fram til det betydningsfulle ledervervet. Davidsen, som hun etterfølger, har ledet Fagforbundet siden sammenslåingen av Norsk Kommuneforbund og Norsk Helse- og Sosialforbund (NHS) i 2003. Han er kjent for å få betydelig gjennomslag på vegne av de 330.000 medlemmene i forbundet.

Nord er opptatt av at hun skal utvikle sin egen stil og metode som leder.

Les også: Blar opp 12 mill. til tankekrigen

Tenkekamp

Den får hun raskt prøvd ut. Nye utfordringer står nemlig i kø for den ferske lederen, men også nye prosjekter.

Dagsavisen har tidligere skrevet om tenketanken med arbeidstittel Agenda, hvor Fagforbundet er en av flere bidragsytere. Nord har helt klare ideer om hvordan den sosialdemokratiske tankesmien skal skape engasjement rundt et solidarisk verdisyn blant folk.

- Den vil bidra til å sette dagsorden. På den måten får ikke borgerlige tenketanker definisjonsmakt på en virkelighetsoppfatning, som vi mener ser ting fra et helt feil perspektiv, sier Nord.

Hun mener det er viktig at den borgerlige tankesmien Civita får konkurranse.

- Når Civita og andre tegner et bilde av velferdsstaten som et åk, så må vi beskrive velferdsstaten som det den faktisk er: en sikkerhet og garanti for innbyggernes velferd.

Les også: 12 millioner kroner til ny tenketank

- Gamle virkemidler

Nord skal kjempe for interessene til et forbund der mesteparten nettopp jobber for å gi folk velferdstjenester. Mens hennes forgjenger Jan Davidsen har operert i noe smulere farvann med en rødgrønn regjering, må Fagforbundet i minst fire år framover stri med de blåblå. Det tar hun tilsynelatende med knusende ro.

- Norsk Kommuneforbund og NHS var der under Bondevik-regjeringene. Det husker vi. Så fikk vi et rødgrønt skifte. Det ble gjort grep i arbeidsmiljøloven for å hindre at arbeidslivet forvitret gjennom midlertidige ansettelser. Nå vil regjeringen ta tilbake gamle virkemidler.

Hun mener det vil skape økonomisk utrygghet for folk, og påvirke deres små og store beslutninger i livet i negativ forstand.

Nord mener også skatteinnretningen i budsjettforliket mellom de blåblå, KrF og Venstre er skuffende.

- De som har lavere inntekter vil bare få noen hundrelapper i skatteletter, mens de som tjener millioner får store skattelettelser. De tapte skatteinntektene skal hentes inn med økt makspris på barnehage og høyere egenandeler på flere velferdstjenester.

Hemmelighold

Også mer bruk av konkurranse som verktøy for å løse velferdsoppgavene, vil Nord gjøre sitt for å hindre.

- Hva betyr egentlig større grad av konkurranse for dine medlemmer?

- Enormt mye. For det første mister man innflytelse på utvikling av tjenesten. For det andre vil jo det å flytte tjenestene fra offentlig til privat også bety at betydningsfulle beslutninger tas i lukkede styrerom. Det blir slutt på at skattebetalernes penger er en del av den åpne forvaltningen og kontroll. I stedet vil mer og mer bli betraktet som bedriftshemmeligheter. Påvirkningen og innflytelsen til våre medlemmer kan dermed bli redusert.

Nord er klar på hvordan hun vil angripe en slik utvikling.

- Det må vi gjøre i alle ledd. Nasjonalt, regionalt og lokalt. Det er der endringene blir iverksatt. Noe av det viktigste vi kan gjøre er å sørge for at våre tillitsvalgte blir i stand til å agere når ting er i ferd med å skje. Kommunevalget i 2015 vil også bli enormt viktig i denne sammenheng, sier Nord.

- Reverserer likestillingen

Nord er Fagforbundets første kvinnelige leder, og det for et kvinnetungt forbund. Det er tydelig at likestillingsspørsmål opptar henne.

Allerede mener hun å se at de blåblå har gjort grep som vil sette likestillingen tilbake.

- Man reverserer jo utviklingen. Jeg ser at både NHO og LO er enig i at dette statsbudsjettet bidrar til å få flere kvinner inn i hjemmet og ut av arbeidslivet.

Det vises blant annet til at en delvis gjeninnfører skatteklasse 2 og øker kontantstøtten. Samtidig kuttes det 340 millioner kroner i barnehagebudsjettet, påpeker Nord.

- Det stimulerer kvinner ut av arbeidslivet, og reverserer likestillingen. Det mens vi trenger arbeidskraft, sier hun engasjert.

Fire av fem medlemmer i Fagforbundet er kvinner.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

«Jeg har gått fra å være helt utenfor arbeidslivet til å bli leder i Norges største forbund.»

Mette Nord, 
leder i Fagforbundet

Mette nord

54 år gamle Nord ble født i Drammen.

Hun bodde også i Vennesla før hun endte opp i Porsgrunn.

Utdannet hjelpepleier.

Gått helsefagadministrasjon på BI.

Nord kom inn i fagforeningsarbeid gjennom lokalavdelingen til helse- og sosialforbundet.

Hun har også vært nestleder i Fagforbundets lokale avdeling i Telemark.

Nord ble valgt inn i den sentrale ledelsen i 2005, og som nestleder i Fagforbundet i 2009.

Hun har vært vara til stortingsrepresentanten fra Telemark fra Arbeiderpartiet.

Hun har hatt permisjon fra vervet siden november i fjor etter at hun da ble utnevnt til statssekretær ved Statsministerens kontor.

Kilder: Adresseavisen, Fagbladet, Aftenposten

Mer fra Dagsavisen