Politikk

- Mente forbud var for drøyt

TOBAKK: Søndag er det nøyaktig ti år siden røykeloven trådde i kraft i Norge. - Nå følger nærmere hundre andre land i våre fotspor, sier røykelovens far Dagfinn Høybråten.

Det blåste kraftig rundt Høybråten da han kjempet fram røykeloven for ti år siden. I selvbiografien sin «Drivkraft» beskriver han hvordan han ble utskjelt med kallenavn som «mørkemann», «moralist» og «Osama bin Høybråten». Men i dag er den tidligere helse- og sosialministeren ikke i tvil om at det hele var verdt det.

- De fleste rundt meg mente det var for drøyt å gå for et totalforbud. Men ja, det var verdt det. Det viktigste er at vi har fått til en halvering av røykere. Det betyr at vi har spart tusenvis av liv, sier Høybråten som i dag er generalsekretær i Nordisk ministerråd.

27 prosent av oss røykte hver dag i 2003, mot 15 prosent i 2013, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Norge gikk foran

Norge var et av foregangslandene, sammen med Irland, som var tidlig ute med å forby røyking på offentlig sted.

- Vi var først ute som nasjon med et landsomfattende forbud. I dag er det nærmere hundre land som har fulgt i våre fotspor, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Man har sett til Norge og tenkt: Om det går så langt mot nord, så går det vel her også, sier den tidligere KrF-statsråden.

Ulike kreftforeninger i Europa har rangert europeiske lands antirøyk-tiltak, og plassert Norge blant topp fem.

- Gikk bedre enn fryktet

Høybråten opplever i dag å bli takket stadig vekk for hans arbeid med røykeloven.

- Jeg ble overrasket over hvor raskt opinionen snudde. I 1999 var knapt 30 prosent av befolkningen positive til loven, nå er 90 prosent positive, mener Høybråten.

I næringslivet har det i hvert fall skjedd en holdningsendring.

- Vårt inntrykk er at det har gått bedre enn vi fryktet den gang. Noen utesteder fikk selvfølgelig problemer etter at røykeloven ble innført, men vi opplever at forbrukere og gjester har innrettet seg overraskende greit etter denne loven, sier Jostein Hansen, direktør for arbeidslivspolitikk i NHO Reiseliv.

Nye regler

Nå i sommer kommer det flere innstramninger i tobakksskadeloven. Det blir blant annet tobakksfrie barnehager og skoler, til og med videregående.

I 2011 kom den rødgrønne regjeringen med en rekke forslag om å stramme inn røykeloven. Et av dem var å forby røyking ved uteservering. Men det var ikke Høybråten for.

- Tendensen er at det kommer flere og flere restriksjoner. Hva som blir riktig å innføre hvor og når, må myndighetene i de ulike land avgjøre, sier Høybråten i dag.

I Norge vurderes det nå å åpne for e-sigaretter. Regjeringspartiet Frp vedtok på sitt landsmøtet denne måneden at de vil sidestille e-sigaretter med andre røykeavvenningsprodukter.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

Røykelovens mor

Dagfinn Høybråten har fått flere ærespriser for sitt arbeid mot røyking.

Men tidligere sosialminister Tove Strand er opptatt av å understreke at det er hun som er røykelovens mor.

- Dagfinn Høybråten er ikke «røykelovens far». Han er ikke engang donor. Han var rett og slett ikke til stede, verken under svangerskap eller fødsel. Man kan vel si at han var en «omsorgsperson» på slutten av en lang periode, har Strand tidligere uttalt til Dagsavisen.

Selve tobakksskadeloven, trådte i kraft 1. juli 1988, ble innført da hun selv var sosialminister i Gro Harlem Brundtlands andre regjering.

Mer fra Dagsavisen