Innenriks

Menn må passe på hverandre

OVERGREP: Menn må følge med på hva andre menn foretar seg, mener Kripos og setter i gang en holdningskampanje foran julebordsesongen.

Pål Robert Jahnsen og Rolf André Sandvik mener deres vennegjeng er flinke til å passe på hverandre, men at det er bra at Kripos fokuserer på dette.

- At nettopp Kripos fokuserer på dette kan være med på å endre holdninger. Jeg tror menn må bli bevisste på at vi må tørre å ta mer ansvar dersom vi tror at det kan skje et overgrep. Vi må tørre å gripe inn før det skjer, sier Sandvik.

- Ingen skal behøve å angre på det de gjorde kvelden før, mener Jahnsen.

Har et ansvar

Hele 40 prosent av alle anmeldte voldtekter skjer i forbindelse med fest, ifølge Kripos-tall. De flest av de festrelaterte voldtektene blir begått av menn mellom 20 og 35 år. Kripos mener det er viktig å ta tak i mennenes holdninger til overgrep, og nå har de lansert holdningskampanjen «Kjernekar».

- Vi ønsker å nå alle, særlig unge menn. Kampanjen oppfordrer kompisgjengen til å passe på hverandre. Vi har alle har et ansvar for å prøve å avverge at noen gjør eller blir utsatt for noe som vil prege dem i mange år framover, sier Lena Reif, leder for Sedelighetsseksjonen ved Kripos.

Hva er en kjernekar? Det er han som følger med litt ekstra når det er fest og som tør å si fra til kompisene sine hvis noen tråkker over grensa, ifølge Kripos.

- Jeg er ikke i tvil om at jeg vil gripe inn dersom jeg ser at det er i ferd med å skje et overgrep. Vi har alle et ansvar for hva som skjer og vi må tenke på dagen etterpå, sier Jahnsen.

- Men jeg må innrømme at jeg nok vil tenke meg om før jeg griper inn i en situasjon, sier Sandvik, og legger til at dersom han er usikker på hva som skjer, vil han vente litt.

- Jeg vil nok nøle før jeg setter i gang en handling for å avverge et eventuelt overgrep. Men det går an å gå inn i situasjonen på en fin måte, og sjekke at personene har det bra.

Flinkere kvinner

De to vennene tror kvinner oftere er flinkere enn menn til å bry seg om hverandre på fest, fordi dette er noe kvinner er opplært til: Å ta vare på hverandre.

- Men i vår vennegjeng passer vi på hverandre. Ser vi at venner er overstadig beruset slik at noe kan skje, må vi følge dette opp til de er trygt hjemme, forteller de to.

- Og nå har vi også fått satt et eget ord på det. Du er en kjernekar du, Rolf André, som passer på at jeg ikke går hjem alene, ler Pål Robert Jahnsen.

På Facebook

Kampanjen skal leve og spres på sosiale medier. En egen Facebook-side er opprettet og hadde allerede ved lanseringsstart i går ettermiddag over 5.000 likes.

- Vi håper at kunnskap og oppmerksomhet om dette tema kan bidra til bevisstgjøring blant unge mennesker og hindre at voldtekter skjer på fest, sier Reif.

else.gro.ommundsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen