Innenriks

Mener taushet er tull

YTRINGSFRIHET: Forsøk på å kneble ytringsfriheten til arbeidstakere allerede fra første dag på jobb, må stanses, mener Unio.

- Vi har hørt at arbeidsavtalene blir brukt til å stramme inn på ytringsfriheten. Derfor bør det slås fast i arbeidsmiljøloven at en arbeidsavtale ikke skal begrense ytringsfriheten, mener Unio-leder Anders Folkestad.

Samtidig som Folkestad vil legge hindringer i veien for sensurkåte arbeidsgivere, vil han også sørge for økt bruk av ytringsfriheten på norske arbeidsplasser.

- Til folkets beste

Dette vil Unio få til ved «HMS-regler som stimulerer til varsling» og «et spesifikt og lovfestet vern av varslere med effektive sanksjoner mot urettmessige tiltak» som arbeidsgivere eventuelt iverksetter.

- Vil ikke slike regler også kunne underminere arbeidstakernes lojalitetsplikt?

- Kanskje er det sånn at det nettopp er varsleren som er mest lojal, fordi varslingen er til folkets beste, svarer Folkestad.

- Det er et viktig prinsipp at offentlig sektor er felles offentlig eie. For det er verken politisk eller administrativ ledelse som eier offentlig sektor, selv om de har fullmakter. Offentlig sektor skal levere tjenester til folk, og åpenhet om disse tjenestene vil være et virkemiddel for å sikre kvaliteten på dem, utdyper han.

En ny undersøkelse som Dagsavisen omtalte sist torsdag, avdekker at det er mange offentlig ansatte som ikke våger å bruke ytringsfriheten sin. Over halvparten av de spurte lærerne, sykepleierne og politifolkene i mellomlederstillinger i Oslo og Akershus, forteller at de har vegret seg fra å delta i den offentlige debatten. Fire av ti opplever at arbeidsgivers krav om lojalitet er blitt innskjerpet de siste årene.

- Det er alvorlig at frie ytringer i så stor grad oppfattes som et problem og at det legges synlige og usynlige hindringer i veien for ansatte som har ting å påpeke, sier Folkestad.

Glansbilde

- Hva kan være årsaken til at arbeidsgivere i økende grad oppfatter ytringsfriheten som et problem?

- Dette med å presentere glansbildeversjoner er blitt viktig. Norge skal være beste land i verden. Kommuner skal være best i Norge. Skoler skal være best i kommunen. Riper i lakken vil man unngå, selv om det kan være kjempeviktig å rette søkelyset mot «skavankene». Media har en kjempeviktig oppgave her, men det har også vi. Vi må skolere våre tillitsvalgte til i enda større grad å være vaktbikkje og passe på de ansattes rett til å ytre seg.

- Hva slags effekt kan det få hvis det blir slått fast i arbeidsmiljøloven at arbeidsavtaler ikke skal begrense ytringsfriheten, slik du nå tar til orde for?

- Det er utfordringer ved en slik endring, blant annet med tanke på bedriftshemmeligheter, men det er håndterbart. Jeg tror at det å gi rom for ytringsfrihet, stimulere til bruk av ytringsfriheten og gjøre kritiske spørsmål til en del av normalkulturen i virksomhetene, vil være viktig. Slik kan vi unngå lukkede kulturer som de fleste av oss ikke ønsker.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen