Finansminister Siv Jensen (Frp) mener at SV og Snorre Valen (SV) legger fram en sær framstilling av regjeringens skattekutt. FOTO: BERIT ROALD/NTB SCANPIX

Mener SVs skatteangrep er sært

SKATTEDISPUTT: SVs finanspolitiske talsmann Snorre Valen har regnet ut at regjeringen gir 390 ganger så mye i skattelette til banksjefen som til hjemmehjelpen. «En sær framstilling» – sier finansminister Siv Jensen (Frp).

Valen tok utgangspunkt i diskusjonen om «de vanvittige bonusene» til banksjefene og mente at også følgende eksempel – hentet fra det blåblå statsbudsjettet – er verdt en diskusjon:

– En hjemmehjelp som tjener under 350.000 kroner i året får 27 øre om dagen i skattelette av finansministeren. Mens direktører som Helge Lund (Statoil) og Rune Bjerke (DNB) ikke bare får kjempebonuser, men også rikinghjelp fra Siv Jensen i form av en skattegave på 107 kroner dagen. Det er 39.000 kroner i året. Altså 390 ganger mer enn hjemmehjelpen, sa Valen i spørretimen i Stortinget onsdag.

«Sær framstilling»

Siv Jensen sier til NTB at hun ikke er overrasket over at SV er imot skattelettelser.

– Ellers må jeg si at det blir en sær fremstilling fra Valens side, sier hun om sammenligningen mellom banksjefen og hjemmehjelpen.

Finansministeren sier at regjeringens skattekutt i arveavgift kommer alle til gode den dagen man blir arving, og at kuttene i formuesskatten bidrar til å sikre arbeidsplasser.

– Vi kommer til å fortsette arbeidet med å redusere formuesskatten fordi den er særnorsk og derfor konkurransevridende, lovte Jensen fra talerstolen.

– Fornærmet

Valen ville i debatten vite hvilke arbeidsplasser som blir mer lønnsomme av at Rune Bjerke får 390 ganger mer i skattelette enn hjemmehjelpen.

– Forskjellen på denne regjeringen og den forrige er at vi gir skattelettelettelser til alle grupper, svarte Jensen.

Valen mener at det svaret er interessant:

– Dersom jeg hadde hatt inntekt på nivå med en hjemmehjelp, ville jeg rett og slett blitt fornærmet over å høre at denne urettferdigheten forsvares med at alle får skattelettelse, sier Valen til NTB.

– Umusikalsk

Finansministeren løfter ellers en pekefinger mot toppsjefer i statlige, delstatlige og private selskaper.

– Det er et umusikalsk å ta ut fete bonuser rett før et lønnsoppgjør der det ellers manes til moderasjon. Sjefene og lederne må tenke grundig gjennom hvilket signal dette sender, sier hun til NTB.

På spørsmål om hva som er et greit lønnsnivå for en banksjef, sier Jensen at lønn og bonus er styrenes ansvar.

Regjeringen vurderer endringer i retningslinjene for fastsettelse av lederlønninger og bonuser i arbeidet med eierskapsmeldingen. (NTB)