Innenriks

Mener Stortinget må på vannvogna

- Jeg ble presset til å drikke mer enn jeg ville. Til slutt ble jeg drittlei. Nå drikker jeg konsekvent ikke alkohol når jeg er på jobb, sier stortingsrepresentant Kjersti Toppe (Sp).

Med utgangspunkt i sine egne erfaringer, mener hun det er på høy tid å få et mer «edruelig» storting. Derfor lanserer hun følgende forslag:

* Salget av øl i stortingsrestauranten må avvikles.

* Når stortingspolitikere blir invitert på middag av organisasjoner og andre, må utgangspunktet være at all drikke skal være alkoholfri og ikke det motsatte.

* Flere stortingspolitikere må stå fram og mane til måtehold.

- Samfunnet er blitt alkoholisert. Før var det helt annerledes. Da sto samfunnsbyggere som Einar Gerhardsen og mange andre fram som avholdsfolk. Dagens samfunnstopper har en helt annen holdning til alkohol, sier Toppe, som har førstehånds kunnskap om toppolitikernes inntak etter å ha hatt plass på Stortinget siden høsten 2009.

Drakk flere ganger i uka

- Jeg og andre stortingspolitikere blir invitert til veldig mange middager av organisasjoner og andre. I perioder hoper det seg opp, og det blir flere middager i uka. Da blir det så å si alltid servert alkohol. Før drakk jeg det som ble servert, og heller ikke andre reagerte på at det ble servert vin først til forretten og så til hovedretten. Men så begynte jeg å tenke at det var unaturlig for meg å drikke på en tirsdag. Jeg hadde ikke noe ønske om å drikke eller lyst til det. Jeg drakk for å være høflig, fordi jeg følte at jeg måtte, forteller Toppe.

Ved juletider hadde hun fått nok.

- Jeg opplevde ikke ubehageligheter eller at folk ble fulle. Jeg var bare drittlei alkoholgreiene, forteller Toppe.

I jobbsammenheng har 2012 derfor blitt et hvitt år for henne. Nå ber Toppe om alkoholfrie alternativer når hun er på middag med de andre medlemmene i helse- og omsorgskomiteen og i andre sammenhenger hvor hun er invitert som politiker.

- Jeg vil ikke være fordømmende eller moraliserende, men jeg synes det er et paradoks at alkohol er noe politikere så ofte blir servert og takker ja til, samtidig som det er bred politisk enighet om at alkoholforbruket i Norge må reduseres, sier Toppe.

Hvite uker

Tirsdag og onsdag skrev Dags-avisen om Helsedirektoratets nye kampanje «Hvite uker», som skal «bidra til å redusere alkoholkonsumet i befolkningen». En rekke samfunnstopper er blitt utfordret til å korke flasken et par uker, blant dem kjentfolk som Christine Koht og Martin Andresen. Men så langt er det få politikere blant deltakerne, med unntak av helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap). Uholdbart, mener Toppe.

- Jeg vil gjerne oppfordre stortingspolitikerne til å ta to hvite uker. Ikke først og fremst fordi de trenger hvite uker, men fordi de tilhører en samfunnselite som er med på å bygge landet. Signalene de sender ut og holdningene de viser, er viktige. Vi bør også gjøre dette som en solidaritetsgest til alle dem som er avhengige av alkohol og til barna til dem som er avhengige.

For å få redusert det norske alkoholkonsumet, mener Toppe at det blant annet er nødvendig med flere alkoholfrie soner. I stedet opplever hun at det blir stadig færre slike soner.

- Det finnes noen opplagte alkoholfrie soner fortsatt, som at du ikke skal drikke ved graviditet, men ingen grenser er absolutte lenger, heller ikke når det gjelder barn. Media skriver jo om hvor mange glass du kan drikke når det er barn til stede.

Hennes egen arbeidsplass er heller ikke noe unntak. I stortingsrestauranten har de i mange år solgt både pils og juleøl. Ifølge avtroppende stortingsdirektør Hans Brattestå er salget minimalt. Toppe mener like fullt at det må stanses på grunn av signaleffekten dette tilbudet gir.

- Jeg synes også Stortinget skal henstille dem som inviterer komiteer og politikere på middag, om at alkoholfrie alternativer som mineralvann blir regelen, og så får heller de av oss som ønsker øl eller vin, spørre om å få det, sier Toppe til Dagsavisen.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen