- Det er trist å måtte si det, men Hadia Tajik er antagelig den første statsråden i Norge som har mottatt trusler for den hun er - og ikke for det hun gjør eller sier, skriver Kristin Clemet i sin blogg. FOTO: MARTE CHRISTENSEN/NTB SCANPIX

Mener Siv må beklage

NETTHETS: Civita-leder og tidligere Høyre-statsråd Kristin Clemet mener justiskomiteens leder Hadia Tajik (Ap) fortjener en beklagelse fra Frp-leder Siv Jensen.

Clemet skriver på sin blogg at en slik beklagelse vil bidra til å forebygge nye episoder, fjerne alle mistanker om hva Frp-ledelsen mener er akseptabelt – og bidra positivt til å få ekstremist-debattene inn på riktigere spor.

– Det ville gjøre godt for mange om Siv Jensen nå kunne sette ord på det mange føler, skriver Clemet, og fortsetter:

– Det er ikke akseptabelt at representanter for politiske partier sprer hets og løgner om hva kolleger i andre partier står for – og spesielt ikke når det dreier seg om så alvorlige forhold som ekstrem og voldelig islamisme. Men når det først har skjedd, fortjener det også partiledelsens beklagelse.

For den hun er

Clemets utgangspunkt er at det Tajik måtte oppleve av trakassering og hets, ikke kan sammenlignes med hva andre politikere fra tid til annen utsettes for:

«Det er trist å si det, men Hadia Tajik er antakelig den første statsråden i Norge som har mottatt trusler for den hun er – og ikke for det hun gjør eller sier. Hun må altså ha livvakt på grunn av trusler som kommer fordi hun – i tillegg til å være rogalending og norsk – har innvandrerbakgrunn, er mørk i huden og muslim», skriver Høyre-veteranen.

Clemet legger til at det er på denne bakgrunnen man må vurdere debatten som har oppstått i bølgene etter at Frp-representant Ulf Leirstein trykket liker på Facebook-innlegg og YouTube-videoer. Der ble det hevdet at Tajik har oppfordret til drap og at hun representerer en uheldig muslimdominans i politikken.

Tilstrekkelig

Leirstein har beklaget overfor Tajik, og ifølge Frp-lederen er det tilstrekkelig.

– Jeg er glad for at Leirstein selv har tatt avstand fra det. Det er faktisk mye viktigere enn at jeg tar avstand fra ham, sa Jensen i en NRK-debatt mandag morgen.

Statsminister Erna Solberg (H) ville overfor NTB ikke svare på om hun var enig med regjeringens nest fremste i dette:

– Altså, jeg er ikke med på den leken med hvem som tar avstand fra hvem, sa statsministeren, før hun blant annet svarte at hun selv ville sagt tydelig fra dersom hun hadde fått en tilsvarende sak i sitt eget parti.

Autoritet

Clemet skriver i sin blogg blant annet at Jensen har stor gjennomslagskraft. Og fordi hun er Frp-leder og nummer to i regjeringen, er det heller ikke urimelig å etterlyse henne i diskusjonen.

En leder kan ofte overlate til andre å rydde opp i menneskelige tabber i sin egen organisasjon, men av og til bør også en leder stå fram og «gi autoritet til det budskapet som organisasjonen ønsker å formidle» – skriver Clemet. (NTB)