Journalist og forfatter Per Egil Hegge mener Riksadvokaten må vurdere sin stilling, etter hans forsvar av den første psykiatrirapporten.

Mener Riksadvokaten må gå

Riksadvokatens steile forsvar av de første sakkyndige som fastslo at Anders Behring Breivik var utilregnelig, bør få følger, mener Per Egil Hegge.

– Riksadvokat Tor-Aksel Busch har i terrorsaken operert på det samme imponerende kompetansenivå som norsk politi, sier journalist og forfatter Per Egil Hegge ironisk til NTB.

– Og politiets leder har gått, legger han til.

Hegge er mangeårig journalist og forfatter av boken «De suverene» om rettspsykiatri i norske domstoler. Han er sterkt kritisk til den fullstendige tilliten påtalemyndigheten, og riksadvokat Busch spesielt, viste til den første rettspsykiatriske rapporten, sier han.

– Refset motstandere

Det første sakkyndigparet, Synne Sørheim og Torgeir Husby, kom til at det ikke var tvil om at Anders Behring Breivik var psykotisk 22. juli og at han ikke kunne tillegges det strafferettslige ansvaret for terrorangrepene.

– Riksadvokaten refset jo folk som mente at denne rapporten ikke skulle avgjøre denne saken. Det er jo ytterst tankevekkende at Riksadvokaten ikke skjønte at dette skjedde i en politisk kontekst, sier Hegge.

– Jeg tror at de som har makt og myndighet er i stand til å fortelle Riksadvokaten hvordan han skal forholde seg til dette, om han ikke finner ut av det selv, sier Hegge.

Takk til bistandsadvokatene

Ifølge Hegge kan retten takke bistandsadvokatenes for deres innsats med å opplyse retten om andre og kryssende oppfatninger om Breiviks psyke.

– Dommerne i denne saken har altså skjønt at en sakkyndig ikke er en ekspert. Den første rapporten er hjelpeløst skrevet og evneløst resonnert. Det var på nære nippet at den skulle være avgjørende for denne rettssaken, sier han.