Innenriks

Mener regjeringen 
nedprioriterer familievold

Etter fire år er ennå ikke familievoldskoordi-natorer på plass i politidistriktene. - Alvorlig for barna, mener Trine Skei Grande (V).

Etter anmodning fra regjeringen i 2008 skulle hvert politidistrikt ha minst én koordinator i full stilling til å hanskes med familievold. Dette har ikke skjedd.

- Familievoldskoordinatorene er ikke på plass. Det er veldig alvorlig, fordi de onde spiralene aldri brytes og barn opplever at overgrep ikke tas på alvor, sier Trine Skei Grande, leder i Venstre.

Papirstilling

I går skrev Dagsavisen om barn som lever i familier med vold og rus, og hvordan disse problemene hoper seg opp i sommerferien. Hittil i juli har Alarmtelefonen for barn og unge mottatt 500 henvendelser. Når skolene, barnehagene og psykiatrien har tatt ferie, blir mange barn etterlatt til seg selv med foreldre som ofte tar seg et glass for mye.

For å få bukt med dette samfunnsproblemet og annen vold i nære relasjoner, opprettet politiet i 2002 såkalte familievoldskoordinatorer over hele landet. Koordinatoren skal sette ofre i kontakt med andre etater og institusjoner.

I 2010 la Juridisk rådgivning for kvinner (JURK) fram en rapport som fastslår at stillingen kun finnes på papiret. Kun 8 av 28 politidistrikter har en koordinator i 100 prosent, mange har ansatte som jobber halvt med familievold og resten med annet politiarbeid, mens fire distrikt ikke har noen stilling i det hele tatt. I år skal tolv politidistrikt ha fungerende voldskoordinatorer, ifølge TV 2.

Kritiserer regjeringen

Regjeringen har de siste årene jobbet med å redusere vold i nære relasjoner gjennom blant annet handlingsplanen «Vendepunkt». Ved fjorårets evaluering av egeninnsatsen, skrev de at «Alle politidistrikter er nå pålagt å ha minstestandard 100 prosent stilling for familievoldskoordinator» og at mange politidistrikt har egne etterforskere for vold og seksuelle overgrep, i de største politidistriktene skal det opprettes egne team.

Dette mener Venstres Skei Grande er altfor dårlig. Hun beskylder regjeringen for kun å ta for seg hvordan ordningen skal fungere, ikke hvordan den faktisk fungerer. Hun mistenker at flere politistasjoner fremdeles setter familievoldskoordinatorene til annet arbeid.

Legges død i ferien

Da JURK forhørte seg med politiet i 2010 fant de dette: «En familievoldskoordinator fortalte at han har fått instruks om ikke å gjøre noe særlig fordi det tar for mye ressurser. En annen fortalte at prioriteringen har blitt dårligere med årene, noe som er stikk i strid med hensikten med selve ordningen. Noen opplever at stillingen legges død i fellesferien og at de da må jobbe på operasjonsenheten, i tillegg til at ingen vikarierer i deres stillinger når de tar ferie. Dette vitner om at vold i nære relasjoner blir dårlig prioritert i politiet.»

Vurderer ny politisjekk

JURK skriver videre at en kvinne som ville politianmelde familievold ble møtt med svar om at saken ville bli henlagt og at det ikke var noen vits i å anmelde tjenestemannen.

- Slike situasjoner er helt uholdbare. Kvinner og barn som trenger hjelp skal aldri bli avvist i politiet, sier Skei Grande.

Venstre har i sitt alternative statsbudsjett satt av penger til barnevern, rusrehabilitering og politi for å hjelpe barn.

- Men fra regjeringen ser vi i hovedsak store ord, og liten evne til å følge opp, mener Venstre-lederen.

Nå vurderer JURK å foreta en ny sjekk hos politiet for å se hvor mange familievoldskoordinatorer det faktisk finnes.

ingeborg.huse.amundsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen