Innenriks

Mener Norge må kutte mer i utslipp

MILJØ: Norges historiske klimautslipp tilsier at vi må kutte utslippene i et omfang som er tolv ganger så stort som vår befolkning skulle tilsi, ifølge Kirkens Nødhjelp.

En fersk rapport som ble lansert under Arendalsuka tirsdag morgen, konkluderer med at Norges klimaansvar fram mot 2020 er tolv ganger større enn om vi bare skal kutte ut fra hvor mange vi er.

Det betyr at mens Norge kun utgjør 0,07 prosent av verdens befolkning, må vi ta ansvar for 0,84 prosent av verdens klimakutt innen 2020. De neste ti årene synker ansvaret ned mot 0,7 prosent.

Måtte smile

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) og hennes forgjenger, Bård Vegar Solhjell (SV), humret lett da de overvar presentasjonen på Clarion hotell i et regntungt Arendal tirsdag.

Tallene som fikk de to til spontant å trekke på smilebåndet, var rapportens anslag om at Norge nesten må tidoble dagens mål om 30 prosent kutt innen 2020, til 297 prosent, og videre opp til 585 prosent innen 2030.

– Å tenke at noen andre må gjøre jobben, er en oppskrift på handlingslammelse. Det har vi ikke råd til. Norge kan og skal ta ansvar, sa Sundtoft kort tid etterpå.

– Tjent oss rike

Ifølge rapporten er det en mulig oppskrift for Norge å gjennomføre 14 prosent kutt innenlands innen 2020 – og finansiere resten globalt. Det vil koste mellom 18 og 55 milliarder kroner. Innen 2030 må kuttene på hjemmebane halveres, mens det må finansieres kutt globalt til en pris på mellom 30 og 110 milliarder kroner.

– Denne rapporten bekrefter at Norge må oppskalere sin klimainnsats kraftig. Mens det er vi som har tjent oss rike på å slippe ut klimagasser er det de fattige i verden som lider mest under konsekvensene. Det eneste rettferdige er at vi i den rike delen av verden tar størstedelen av jobben, sier generalsekretær Anne-Marie Helland i Kirkens Nødhjelp.

Rapporten er utarbeidet av Stockholm Environmental Institute og basert på et rammeverk som heter «Greenhouse Development Rights» (GDR).

Utgangspunktet er at vi må kutte så mye at det er mulig å nå målet om maksimalt 2 graders oppvarming, og at hvert land skal ta en andel som er rettferdig ut fra historiske utslipp og landenes økonomiske utgangspunkt.

Mer fra Dagsavisen