Innenriks

Mener mobiliseringen nytter

LÆRERE: Nesten 3.000 samlet seg lørdag for å demonstrere mot KS‘ krav til lærerne. Nå forventer Utdanningsforbundet at KS beveger seg.

Siden arbeidstidsforhandlingene gikk til brudd i januar har mobiliseringen blant lærerne vært sterk mot KS‘ ønske om at de skal jobbe flere uker i året enn de gjør i dag. Nestleder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal mener engasjementet absolutt har vært til nytte.

- Jeg tror hele Norge har sett at lærerprofesjonen har beveget seg. Lærerne ble veldig provosert av KS sine krav, og jeg tror alle, også KS, har merket seg at lærerne har vært opptatt av å forsvare kvaliteten i fellesskolen, sier Handal.

Fra 39 til 45

KS har ønsket at bestemmelsen om hvor mange timer lærerne skal undervise, som sikrer tid til forberedelser og etterarbeid, skal fjernes, og at lærernes arbeidsår skal utvides fra 39 uker til 45. Kravet om 45 uker, har KS imidlertid myket opp i ettertid.

- En behøver ikke å ha vært forhandler i 20 år for å se at det ikke blir et endelig resultat, sa forhandlingsleder for KS, Per Kristian Sundnes til Kommunal Rapport i mars.

Steffen Handal mener det nå er viktig å konsentrere seg om hva som skjer ved forhandlingsbordet, framfor hva som sies i pressen.

- Først og fremst er lærerne nå opptatt av å få en arbeidstidsavtale som sikrer kvaliteten i undervisningen, sier han.

Nå forventer Handal at KS beveger seg.

- Jeg forventer at vi får gjennomslag for noen av våre krav og at vi kommer fram til en ordning med en sentral avtale. Men dette kommer til å bli vanskelig. Partene står langt fra hverandre. Men det er viktig å minne om at lærerne har hatt en elendig lønnsutvikling de siste ti årene, og jeg tror alle parter er enige om at vi ikke kan fortsette slik. Vi er i en svært alvorlig situasjon der vi ikke rekrutterer nok lærere. Langt flere lærere går av med pensjon enn vi får nyutdannede. Lønna må opp, sier Handal.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen