Innenriks

Mener kvinner må gjøre som menn

LØNN: Kvinner har langt på vei seg selv å takke for at de ikke får nyte godt av bonuser og høye personlige tillegg, mener flere ledende kvinner.

Hovedproblemet er at kvinnene i altfor liten grad oppfører seg som menn, mener de.

- Jeg tror Gerd-Liv Valla har et poeng når hun mener at større rom for å forhandle om personlige bonuser, vil favorisere menn. Gutta er nok tøffere enn de fleste jentene når det kommer til forhandlinger om både lønn og bonuser, sier Gro Møllerstad, daglig leder i selskapet Hodejegerne AS.

Mangelen på grådighet blant kvinner kan være med på å forklare at de i for stor grad tar til takke med arbeidsgiverens første og beste tilbud, tror hun.

- Kvinner liker ikke følelsen av å være grådige. Det blir sett på som en veldig ufeminin og dårlig egenskap, sier Møllerstad.

Gir Valla rett

Det var i gårsdagens utgave av Dagsavisen at tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla gikk til frontalangrep på bruken av bonuser og personlige tillegg og den økende tendensen til lokal fastsettelse av lønninger. Disse ordningene er kvinnefiendtlige og hindrer likelønn fordi det i stor grad er menn som nyter godt av dem, mener Valla.

Lektor ved Markedshøyskolen og tidligere hodejeger, Elin Ørjasæter, sier at Valla har helt rett i at menn karer til seg større bonuser enn kvinner.

- Definitivt. Absolutt, slår Ørjasæter fast.

I likhet med Møllerstad mener hun at mye av grunnen til dette er at menn er mye flinkere og tøffere til å forhandle.

- Innenfor de yrkene der det er et veldig stort element av personlig lønn, og der man ofte forhandler egen lønn, opplevde jeg da jeg var hodejeger, at menn generelt var mye hardere på ballen. Det er en merkbar forskjell på måten kvinner og menn forhandler lønn på. Kvinner har mye vanskeligere for å forhandle egen lønn, sier Ørjasæter.

Velger lav lønn

Stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde (H), synes det er bra at Valla nå bidrar til en ny debatt om personlige tillegg og bonuser. Hun er også enig med Valla i at bonuser er noe som menn i all hovedsak stikker av med.

- Men alle disse debattene begynner i feil ende, nemlig etter valget av utdannelse og karriere. For allerede som 15-åring velger man om man vil bli høytlønnet ingeniør eller lavtlønnet sykepleier, sier Lunde.

- Årsaken til at bonusene kommer menn til gode, er at de utløses på ledernivå, og vi har et underskudd av kvinnelige ledere, både i offentlig og privat sektor, fortsetter hun.

Også direktør i Statens institutt for forbruksforskning (Sifo), Sigrun Vågeng, er opptatt av kompetanse.

- I alle livets situasjoner må kvinner ta ansvar både for egen kompetanse og forhandling av egen lønn. Men jeg vil ikke rette noen pekefinger mot noen. Det er det ikke grunnlag for, sier Vågeng som også har vært direktør for arbeidslivspolitikk i NHO, og direktør i Kommunenes interesseorganisasjon KS.

- Bør dagens ledere tenke mer bevisst på likelønn mellom kvinner og menn?

- Uavhengig av alt skal man tenke på hvilken kompetanse vedkommende har. Hvis du vil ha likeverd, handler det om kompetanse. Verken kjønn, alder eller bakgrunn er det som skal avgjøre, svarer Vågeng.

- Er du enig med Valla i at bonuser, personlige tillegg og mer lokal lønnsfastsettelse er ordninger som oftest kommer menn til gode?

- Det er ikke min erfaring. Med fartstid både i privat og offentlig sektor, begynner jeg å få en ganske god oversikt. Der man kan bruke lokale tillegg og lokale lønnsordninger er det mulig å gjøre bevisste grep i forhold til kjønn og likelønn. Samtidig er det folks kompetanse som må være det avgjørende, understreker Vågeng.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen