Innenriks

Mener KrF overdriver integreringsproblemer

Akhtar Chaudhry (SV) anklager KrF for å bruke Groruddalen som

KrFs fylkesleder i Oslo, Haakon Brænden, er bekymret for at den kristne kulturarven er på vikende front i Oslo-skolen. I et leserinnlegg i Aften tar han til orde for at kristne verdier må være dominerende i møte med det flerkulturelle samfunnet.

Nå slår SV-politiker Akhtar Chaudhry tilbake mot Kristelig Folkeparti.

– KrF-politikerne misbruker situasjonen i Groruddalen. De har en våt drøm om at kirkene i Oslo skal fylles, sier stortingsrepresentanten til Dagsavisen.

Ber Krf våknwe

Chaudhry er fundamentalt uenig med Brænden i at den kristne kulturarven må være en av samfunnets bærebjelker. Nå ber han KrF våkne og se at det flerkulturelle samfunnet har kommet for å bli.

– At kristendommen skal være dominerende for samfunnets verdigrunnlag er en drøm fra 60-tallet. Jeg vil ønske KrF velkommen til dagens flerkulturelle virkelighet, sier SV-politikeren, som er Stortingets fjerde varapresident.

Tidligere skolebyråd i Oslo Robert Wright (KrF) er også svært engasjert i integreringsdebatten. Han bor på Stovner sammen med familien og er opptatt av å hindre etnisk segregering i Groruddalen. Wright er særlig bekymret for såkalt «hvit flukt» fra innvandrerdominerte bydeler. Wright blir bedrøvet når han hører om Chaudhrys angrep på KrF.

– Jeg er lei meg og oppgitt. Dette er et konstruert angrep, sier Wright til Dagsavisen.

Sjokkert over angrepet

Han understreker at KrF arbeider for integrering og at han selv er personlig engasjert i debatten fordi han stortrives på Stovner og vil fortsette å bo der. KrF-politikeren forteller at han er sjokkert over angrepet og mener SV-utspillet er fullstendig skivebom.

Fylkesleder Haakon Brænden avviser også at KrF forsøker å slå politisk mynt på integreringsutfordringene. Han tilbakeviser at han bruker Oslos flerkulturelle befolkning som brekkstang for å presse en kristen motkultur inn i skolen.

– Jeg vet ikke riktig hva jeg skal si til dette. Akhtar Chaudhry forsøker å utnytte fordommer mot KrF. Dette har ingen rot i virkeligheten, sier Brænden til Dagsavisen.

Han krever at Oslo-skolene styrker utdanningstilbudet i norsk språk og kultur og forbedrer kunnskapen om kristendommens rolle og betydning i forhold til andre kulturer og religioner.

– Vi er opptatt av at det ikke utvikler seg parallellsamfunn. Da trenger du et lim, og det må være den kristne kulturarven, sier Brænden.

Integrering

Chaudhry er forundret over at KrF vil forbedre integreringen samtidig som partiet vil doble kontantstøtten – velferdsordningen som har blitt stemplet som en integreringsbrems av både Brochmann-utvalget og Kaldheim-utvalget.

Brænden innser at kontantstøtten kan virke uheldig for sysselsettingen av innvandrerkvinner, men vil likevel ikke avvikle støtten. Wright går motsatt vei og taler mot eget parti: Han ser gjerne at kontantstøtten forsvinner.

– Kontantstøtten bidrar til å mure innvandrerkvinner inne i hjemmet, mener han.

Mer fra Dagsavisen