Innenriks

Mener Høyres skolereform er gammelt nytt

Statsminister Erna Solberg (H) stormer inn vidåpne dører med sin tidlig innsats-reform, mener SV-leder Audun Lysbakken.

I sin tale til landsmøte på fredag lanserte Høyre-leder og statsminister Erna Solberg at skolene må få en plikt til særskilt oppfølging av elever som henger etter, og at mer innsats skal settes inn i de første skoleårene.

Dette ble fremhevet som Høyres nye skolesatsing på lik linje med det å øke kompetansen hos lærerne har vært denne perioden.

Det imponerer ikke SV-leder Audun Lysbakken.

Les også: – En av tre passer ikke inn

Mangler reformforslag

– Her stormer Erna Solberg inn en vidåpen dør. Det ble lovfestet plikt til tidlig innsats for mange år siden da Bård Vegar Solhjell (SV) var kunnskapsminister, sier Lysbakken.

Tilbake i 2008 foreslo regjeringen å styrke elevene de første skoleårene ved at kommuner og private skoleeiere fikk en plikt til å gi elevene på 1. til 4. trinn forsterket opplæring.

– Det skolen trenger nå er ikke enda flere plikter, men konkrete tiltak for at skolene lettere kan oppfylle den plikten de har, mener Lysbakken.

Her mener partiet at det å øke lærertetthet er det viktigste å gjøre for å hindre at mange elever henger etter i barneskolen.

– Det gjør det lettere å følge opp hver enkelt elev. Så er også heldagsskolen, et svar på hvordan vi kan få til en bedre skole. Nå tilbringer mange barn tid på SFO med varierende kvalitet. Da er det bedre å ta de timene inn i skolen og fylle dem med fysisk aktivitet og mer praktisk læring.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Støtteundervisning

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen understreker at de vil styrke støtteundervisningen.

– Det nye er at vi vil ha inn en lovendring som vil innebære en plikt for skolene til å sette inn støtteundervisning, ikke bare en generell plikt til å støtte opp om elevene i 1-4. trinn. Det SV gjorde, var å sette inn mer lærerressurser fra 1. -4. trinn. Det er ikke noe galt i det, men det er ikke nok. Resultatene uteble for de yngste elevene. Derfor trenger vi nye grep, sier Isaksen og legger til:

– Grunnen til at vi vil gjøre denne lovendringen er at dagens regelverk gir for mye handlingsrom for skoleeier, og vi klarer ikke løfte elevene tidlig nok, sier Isaksen.

Høyre har hentet inspirasjon fra Finland til den nye satsningen.

– Hvordan vi konkret skal gjennomføre dette vil bli fulgt opp i en stortingsmelding som kommer i 2017.

Les også: Kan snu om karakterer

Mer fra Dagsavisen