Innenriks

Mener Høie ikke har levert valgløftet om helse

Både Høyre og Arbeiderpartiet vil ha antallet nordmenn med privat helseforsikring ned. Men hvordan?

– Dette er Bent Høies ansvar. Han har ingen troverdighet når han sier han er bekymret for den norske modellen.

Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol er ikke nådig i sin omtale av helse- og omsorgsminister Bent Høie (H), som i mandagens Dagsavisen sa han var bekymret for det høye antallet nordmenn som har tegnet privat helseforsikring. Hele det norske systemet er basert på at folk betaler for helsetjenester over skatteseddelen, der vi yter etter evne og får etter behov, sa Høie. Og det er Kjerkol for så vidt enig i. Men Høies løsning for å ta vare på det offentlige helsevesenet, den synes hun ikke noe om.

Høie peker blant annet på at det offentlige garanterer fritt behandlingsvalg for å få folk til vise at en ikke trenger å kjøpe private forsikringer.

– Dette er helt feil medisin, sier Kjerkol.

Hun påpeker at ordningen med fritt behandlingsvalg gir fri etableringsrett for private tilbydere, noe som svekker det offentlige helsetjenesten. At regjeringen i sin plattformen tar til orde for økt støtte til bedriftshelsetjenesten, er også en prioritering av private over det offentlige helsetilbudet, ifølge Kjerkol.

Les saken her: Høie bekymret for den norske helsemodellen

– På Høies vakt

Ved utgangen av 2018 hadde 553. 363 nordmenn privat helseforsikring, ifølge tall fra Finans Norge. Av disse var 57 540 individuelle. Brorparten får altså forsikring gjennom jobben. Tallet i 2013 var 404.320. Bent Høie har vært helse- og omsorgsminister siden da. En knapp måned før valget i 2013, sa Høie til DN:

«Vår tanke er jo at systemet skal bli så godt at det ikke blir behov for dagens type helseforsikring. Høyres mål er at folk ikke skal trenge helseforsikring for å få nødvendig helsehjelp.»

Når antall forsikrede nå bikker 550.000, peker Høie på at veksten er lavere under hans styre enn under de rødgrønne.

– Jeg er glad for å se at veksten flater ut. Tallet steg betydelig mer under de rødgrønne, sa Høie til Dagsavisen mandag.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Jevn stigning

Høie mener gode offentlige helsetjenester, fritt behandlingsvalg og korte ventelister er løsningen for å gjøre private helseforsikring overflødig. Men antallet fortsetter altså å stige.

– Denne økningen i antall helseforsikringer kommer på Høies vakt. Han har vært helseminister i seks år, likevel fortsetter veksten, sier Kjerkol.

I 2005 hadde 68.000 nordmenn helseforsikring, ifølge Finans Norge.

– Tallet steg også raskt under Ap-regjeringen. Hva ville dere gjort annerledes nå?

– Vi har foreslått kveldsåpne poliklinikker for å bruke kapasiteten til det offentlige bedre. Så må vi se på reguleringer av tilbyderne av private helseforsikringer, sier Kjerkol.

Høie mener valgfrihet er veien å gå:

– Fritt behandlingsvalg gir pasienten større frihet til å velge den behandlingen som er best for seg eller har kortest ventetid, uavhengig av størrelsen på lommeboken. Regningen tas av det offentlige. Derfor er dette et tiltak som reduserer folks behov for private helseforsikringer. Aps motstand mot valgfrihet er en trussel mot en offentlig finansiert helsetjeneste. Jeg har aldri opplevd at Ap tar til orde for å forby verken private helsetilbydere eller privat helseforsikring. Aps modell innebærer derfor at de er til stede, men kun for dem som kan betale for det. Vår løsning er at de er der for folk flest, ved at private aktører kan utføre oppgaver på vegne av det offentlige, skriver Høie i en kommentar.

Les også: 500.000 «sniker» i helsekø gjennom jobben

Helseforsikring

* I dag har 553.363 nordmenn privat helseforsikring.

* Nær 90 prosent får forsikringen betalt av arbeidsgiver.

* I 2005 hadde 68.000 nordmenn helseforsikring.

* 58 prosent av de spurte opplever at vi har et todelt helsevesen hvor personlig økonomi har betydning for hvor god behandling man får. Hele 81 prosent mener dette er negativt.

Kilder: Finans Norge, TNS Helsepolitisk Barometer 2018

Mer fra Dagsavisen