Statoil-sjef Helge Lund presenterer resultatet for 2013 samme dag som han og resten av ledelsen får hard kritikk fra oljemannen Endre Røsjø. FOTO: NINA EIRIN RANGØY/NTB SCANPIX

Mener hele Statoil-ledelsen bør gå

ØKONOMI: Statoil burde hatt mye større utbytter under Helge Lunds ledelse, og regjeringen må derfor ta grep og bytte ut konsernsjefen, mener oljemannen og mangemilliardæren Endre Røsjø. Lund selv vil ikke kommentere kritikken.

Ifølge Røsjø er Statoil historien om store kontantstrømmer, med utbytter så store at det har vært lett for selskapet å fremstille seg som en suksess, skriver Finansavisen. Ifølge Røsjø burde utbyttene egentlig vært mye større, og ledelsen, med Helge Lund i spissen, har gjort en dårlig jobb. Lund vurderer innsatsen noe annerledes:

– Dette er en langsiktig industri, og i tiårsperspektiv har vi utviklet oss veldig bra. Vi har gjort store endringer i Statoil de siste ti årene, og har hatt en årlig avkastning på rundt 13 prosent. Det er bedre enn de selskapene vi konkurrerer med. Men enkeltaksjonærer står selvsagt fritt til å mene hva de vil, sier konsernsjef Helge Lund til NTB.

Krever avgang

P4-gründeren Røsjø var med under etableringen av det som i dag er oljeselskapet DNO International. Han mener årsaken til Statoil-ledelsens skuffende innsats er at staten ved Olje- og energidepartementet har sviktet som eier.

– Statoil er blitt skoleeksempelet på et selskap med svak eierstyring. Styret har lav oljekompetanse, og eier knapt aksjer i selskapet. Statoil er administrasjonsstyrt, og drives etter hva administrasjonen finner interessant, ikke etter interessene til en aktiv og kompetent eier, sier Røsjø.

– Dette er verdens mest konkurranseutsatte virksomhet. Da nytter det ikke med avgåtte toppledere fra andre bransjer og avdankede politikere. Helge Lund og et titall direktører med ansvar for utenlandsvirksomheten bør ta sin hatt og gå, sier han.

Røsjø sier han forventer at den nye regjeringen tar grep «slik at fellesskapets midler blir fornuftigere forvaltet enn dette».

Ingen kommentar

Til sommeren, 1. august, har Helge Lund vært Statoils toppsjef i ti år. Konfrontert med kravet om at han skal ta hatten sin og gå, nøler Lund et øyeblikk før han svarer:

– Jeg tror ikke jeg vil kommentere enkeltutspill.

Lund uttalte seg bare timer før han skulle presentere Statoils resultatet for 2013, samt framtidsutsikter på kort og lang sikt. I meldingen selskapet sendte ut fredag morgen foreslår Statoils styre en økning i utbyttet til eierne fra 6,75 kroner til 7 kroner. Styret i Statoil vil også foreslå kvartalsvise utbytteutbetalinger overfor generalforsamlingen.

– Det betyr at eierne vil få to kvartalsvise utbetalinger i år i tillegg til utbetalingen for 2013. Det vil i realiteten gi 1,5 ganger mer utbytte, sier Lund til NTB. (NTB)

 

Statoil med milliardkutt i investeringene

Samtidig som Statoil la fram sine resultater for fjorårets siste kvartal, offentliggjorde selskapet at det vil kutte om lag 30 milliarder kroner i investeringene de neste to årene.

Lars Heltne

Selskapets driftsinntekter var i fjerde kvartal i fjor på 158,4 milliarder kroner, mot 160,1 milliarder i samme kvartal i 2012. Driftsresultatet var på 43,9 milliarder kroner, mot 45,8 milliarder året før.

Selskapet hadde et resultat før skatt på 39,8 milliarder kroner, et tall som var 6,1 milliarder lavere enn tilsvarende periode i 2012.

Strengere prioriteringer

Før fredagens presentasjon i London uttaler Statoil at de kommer til å investere 20 milliarder dollar i gjennomsnitt per år fram til 2016, som er en reduksjon på 8 prosent fra tidligere anslag.

– Bransjen står overfor krevende utfordringer, og vi er godt rustet for å møte disse. Strategien vår for verdiskapning og vekst ligger fast, men vi gjør noen viktige endringer. Strengere prioritering mellom prosjekter og et omfattende effektiviseringsprogram vil forbedre vår kontantstrøm og lønnsomhet. Vår sterke balanse muliggjør prioritering av utbytte til aksjonærene og tilbakekjøp av aksjer, sier konsernsjef Helge Lund i en pressemelding.

Sterke reaksjoner

Det var spådd at Statoil måtte gjøre kostnadskutt. Investor Endre Røsjø er en av dem som har latt seg provosere av Statoils drift.

– Statoil er blitt skoleeksempelet på et selskap med svak eierstyring. Styret har lav oljekompetanse, og eier knapt aksjer i selskapet, sier Røsjø til Finansavisen. Han som primært peker på svake oppkjøp i utlandet og oppsigelser i Norge som hovedårsakene til misnøyen.

Analytiker John A. Olaisen mener Statoil føyer seg inn i rekken av oljeselskaper som har gått på en smell etter å ha surfet for lenge på en høy oljepris over en lengre periode.

 – Det har vært ti år med sløvhet. Oljeselskapene har ikke brydd seg om kostnadene. De har masse å gå på. Det er som offentlig sektor i Hellas, sa Olaisen til Dagens Næringsliv for fremleggelsen av Statoil-resultatet. (NTB)