Advokat Tord Jordet. FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX

Mener Breiviks mor ble lurt

BOKUTGIVELSE: Advokat Tord Jordet mener at Wenche Behring Breivik ble lurt til å skrive under en avtale med Marit Christensen om publisering av den omstridte boken.

Breiviks mor undertegnet en ny avtale med Christensen i januar i år der hun gir Christensen alle rettigheter, og ikke får noen selv. Wenche Behring Breiviks advokat Tord Jordet mener hun ble lurt.

– Hun ble grundig lurt, og fortalte meg at Marit Christensen utnyttet hennes sykdomstilstand til å overta retten til å fullføre bokprosjektet, uten at Breivik ble gitt noen rettigheter i det hele tatt, sier Jordet til VG.

 

Les også kommentar på Nyemeninger.no

Les også: Terrorofre tar avstand fra boka

 

Ugyldig

Han slår fast at erklæringen er ugyldig, og mener Wenche Behring Breivik ikke var i stand til å forstå dokumentet hun undertegnet to måneder før hun døde av kreft.

Christensens advokat, Jon Wessel-Aas, sier til VG at erklæringen var basert på Wenche Behring Breiviks egne ønsker.

Wenche Behring Breivik skal imidlertid ha sagt til advokatene sine kort tid før hun døde at hun følte seg overkjørt av Marit Christensen og at hun ønsket å stoppe boken som ble gitt ut torsdag med tittelen «Moren. Historien om Wenche Behring Breivik».

 

Les også: - Forklarer ikke hvorfor Breivik ble ekstremist

 

Lydopptak

TV 2 har fått tilgang til lydopptak av samtalen. Breiviks mor sier blant annet hvordan hun hadde ønsket at bokprosjektet skulle bli:

– Jeg hadde ønsket meg en bok som rett og slett skulle fortelle en enkel historie om meg og mitt liv. Hvordan jeg var, hvordan min sønn var, og hvordan min familie var. Sånn at ingen skulle gå rundt å tro at vi var så grusomme mennesker.

I stedet utviklet boken seg i en retning som gjorde at hun ikke lenger ønsket å bidra, kommer det fram i opptaket, som TV-kanalen gjenga utdrag av torsdag kveld.

– Kjære deg, Marit. Jeg har følelsen av at du rett og slett har overkjørt alt jeg har sagt og fortalt deg i denne boken. Dette er ikke min bok, det er din bok, lyder et sitat som tilsynelatende er henvendt direkte til forfatteren.

Christensen sier hun ikke kjenner seg igjen i det som sies i opptaket.

– Gjennom elleve måneder var det veldig klart for meg at hun ønsket å fortelle sin historie. At hun noen få uker før hun døde, plutselig ikke ønsket det, det vet jeg ingenting om, sier Christensen. (NTB)