Innenriks

Melkøya-nei stopper Støres gassrør

Når Statoil mener det ikke er nok gass til et nytt utbyggingstrinn på Melkøya, kan vi i alle fall se langt etter et gassrør til Barentshavet, slår styreleder Arvid Jensen i leverandørsammenlutningen PetroArctic fast.

HAMMERFEST/TROMSØ: Statoil og de andre partnerne i Snøhvit-lisensen skrinla  tirsdag planene om et nytt utbyggingstrinn på Melkøya.

Optimaliserer anlegg

Dermed ryker også investeringer på opp mot 40-60 milliarder kroner i Hammerfest. Statoil opplyser at det fortsatt vil være store investeringer knyttet til optimalisering og oppgradering av det eksisterende LNG-anlegget på Melkøya. Lisenspartnerne utelukker ikke at nye funn igjen kan aktualisere et «Tog 2» som innebærer å bygge ut en ny LNG-fabrikk på Melkøya.

Hammerfest-ordfører Alf E. Jakobsen hadde gjerne sett at Statoil og de andre lisenspartnerne kom til en annen konklusjon. Men han konstaterer at usikkerheten rundt gasspriser og robustheten i det eksisterende Melkøya-anlegget kan ha fått partnerne til å sette videre utbygging på vent.

– Den varslede oppgraderingen av LNG-fabrikken vil dreie seg om milliardbeløp. Lisenspartnerne sier ikke et endelig nei til Tog 2. Dette kan være en utsettelse. Jeg er uansett optimist, sier ordføreren til NTB.

Rørplaner

Tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre lanserte for ett år siden tanken om å bygge ut rørledningsnettet videre nordover fra Åsgård til Barentshavet. Snøhvit-partnerne sier de ikke tar stilling i det strategisk viktige veivalget mellom gassrør eller LNG og Tog 2.

– Utsettelsen blir begrunnet med manglende gass. Et gassrør vil trenge mye mer gass enn et Tog 2. De som har fantasert om at det raskt kan bygges et rør til Barentshavet har ikke lengre grunnlag for et slikt standpunkt. Med pressemeldingen fra Statoil begraves tanken om et rør, sier Arvid Jensen til NTB.

Ulike vurderinger

Han sier det er kjent at vurderingene av et Tog 2 har vært ulik blant lisenspartnerne – Statoil, Petoro, Total E&P Norge, GDF SUEZ E&P Norge og RWE Dea Norge.

– Når man sier at det er for lite gass, kan det også handle om at det er ulike vurderinger av hvor store investeringer som må til for å bygge en ny LNG-fabrikk på Melkøya, sier Jensen.

Alf E. Jakobsen sier han fortsatt har tro på LNG, og er enig i at et rørprosjekt synes urealistisk i lang tid framover.

– Uansett tror jeg det er en dårlig plan å legge alle eggene i en kurv og satse på et nordeuropeisk marked for all framtidig gass fra Barentshavet, sier ordføreren.

Forsinket

Ifølge Petro-Arctic-styrelederen, som representerer de nordnorske leverandørene, vil det fortsatt være høy og økende aktivitet i Hammerfest i årene som kommer som følge av høy leteaktivitet, utbyggingen av Goliat og senere Skrugard/Havis.

– Men for utviklingen av nordnorsk leverandørindustri er det alvorlig at planleggingen av Tog 2 så langt stopper opp. I dag er det en sped industri som er i utvikling. Uten nye utbyggingsprosjekter på land vil utviklingen av den nordnorske leverandørindustrien bli forsinket, sier Arvid Jensen. (NTB)

Mer fra Dagsavisen