Melby oppfordrer barn til å feire halloween

Kunnskapsminister Guri Melby oppfordrer barn til å feire bursdag eller halloween sammen med klassekameratene eller barn fra barnehagen.

Saken er oppdatert

På regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen i Norge onsdag, oppfordret kunnskapsministeren barn og unge til å feire bursdag eller halloween sammen med klassen eller sin avdeling i barnehagen.

– Når vi strammer inn og sier at man ikke kan ha flere enn fem gjester, så gjelder ikke det for barn. Det er fordi barn som går sammen, enten i barnehage eller skole, fortsatt kan være sammen med sin kohort, sa Melby.

Andre regler

Statsråden fortalte at de har fått spørsmål om hvorfor det er andre regler for skole og barnehage enn det er ellers i samfunnet.

– Regjeringen har prioritert å skjerme barn for inngripende tiltak. Vi strammer inn tiltakene ellers i samfunnet for det skal være trygt for barn, elever og ansatte å komme på skole eller barnehage.

Ungdom smitter mer enn barn

Melby sa at det er lite smitte i barnehage og skole, og at vi har gode erfaringer med å holde dem åpne på en trygg måte. Hun sa også at de er klar over at ungdommer smitter i noe større grad enn mindre barn, men la til at ungdom smitter i mindre grad enn voksne.

– Når de (ungdommen) går over i et mer voksent smittemønster, er ikke helt avklart, men mest sannsynlig har det med antall kontakter å gjøre, sa Melby.

Følge regler

I mange kommuner har det ikke vært registrert smitte på mange måneder. Helseminister Bent Høie ber disse om å likevel følge de nye nasjonale koronarestriksjonene.

– Jeg forstår de som synes det er rart å ikke kunne ha flere enn fem gjester på middag i en kommune der det ikke har vært registrert et eneste smittetilfelle på flere måneder, sier helseminister Bent Høie (H).

– Men poenget er dette: Vi har hatt 150 små og store smitteutbrudd siden august. Vi vet ikke hvor det neste kommer. Det kan starte i en middag i en kommune hvor det ikke har vært registrert smitte på månedsvis, sier helseministeren.

Regjeringens nye nasjonale koronatiltak trådte i kraft onsdag, blant annet med råd om å ikke ha flere enn fem gjester, samt en oppfordring om å kutte ned på sosial omgang.

– Om vi begrenser antall mennesker vi er sammen med, begrenser vi smitte og gjør sporingen enklere, sier Høie.

Melby: – Ikke bevist at stenging av skoler begrenser smitten

I vår stengte regjeringen alle landets barnehager og skoler. Nå sier kunnskapsminister Guri Melby at det ikke er bevist at tiltaket begrenser smitten.

– Det er ikke bevist at stenging av barnehager og skoler begrenser smittespredning av koronavirus i samfunnet, men vi vet at det å stenge har store negative konsekvenser for barna, sa kunnskapsminister Guri Melby (V) på regjeringens koronapressekonferanse onsdag.

12. mars i år valgte regjeringen å stenge alle barnehager og skoler i Norge etter at smitten økte raskt. Stengingen varte i seks uker og medførte at flere tusen barnehagebarn og elever måtte holdes hjemme.

Mandag denne uken offentliggjorde regjeringen nye innstramminger etter økt smitte, men holder barnehagene og skolene åpne.

– Regjeringen har strammet inn tiltak ellers i samfunnet for at vi skal kunne holde skoler og barnehager åpne, sa Melby på onsdagens pressekonferanse.

– Dataene vi har så langt, viser heldigvis at det er lite smittespredning i barnehager og skoler – også i videregående skoler. (NTB)