Nyheter

Melby kaster seg inn i Venstres lederkamp

Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby vil bli ny partileder i Venstre. Fra tidligere er det kjent at både Sveinung Rotevatn og Abid Raja ønsker vervet.

Av Kristian Skårdalsmo

Saken er oppdatert

– Nå er tiden inne for å være åpen om hva jeg også̊ har fortalt valgkomiteen – jeg stiller som kandidat til å lede verdens beste lag. Det laget heter Venstre, og det består av oss alle, skriver Melby på Facebook onsdag.

Dermed er det tre statsråder som kjemper om lederjobben etter Trine Skei Grande. Allerede 27. mai varslet klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn at han ønsker å bli partileder. Sist søndag bekreftet også kultur- og likestillingsminister Abid Raja at han er lederkandidat.

Det var Aftenposten som først omtalte Melbys beslutning.

Kommentar: Arne Strand: «Det hevdes at han er mer opptatt av seg selv enn av partiet»

– Ikke sikker

Mange har undret seg over hvorfor Melby har ventet så lenge med å lansere sitt kandidatur som partileder

– Sannheten er at jeg ikke har vært sikker, verken på hva jeg selv vil, eller hva jeg tror er best for Venstre, sier hun.

– Jeg er klar for å lede et lag som kan gjøre dette partiet både større og viktigere, og håper mange av dere vil støtte meg i det. Og uansett hva landsmøtet bestemmer, så gleder jeg meg veldig til å jobbe sammen med alle dere for å vinne valget til neste år.

Melby overtok som kunnskapsminister etter avtroppende Venstre-leder Trine Skei Grande 13. mars, dagen etter at regjeringen hadde innført de strengeste restriksjonene i fredstid.

Koronasituasjonen har sørget for stort søkelys på skolesektoren, noe som har gitt Melby en solid dose oppmerksomhet det siste halvåret.

Lang prosess

I vinter landet valgkomiteen etter lang tids overveielser på å innstille dagens Grande for en ny periode, med Rotevatn og Raja som nestledere.

Innstillingen i mars kom mot et bakteppe hvor Venstre og partileder Grande bare et par måneder tidligere hadde ryddet plass til både Rotevatn og Raja i regjeringen. Det betød samtidig at dagens nestleder Ola Elvestuen måtte gå fra stillingen som klima- og miljøminister.

I mars valgte imidlertid Grande å trekke sitt kandidatur, og prosessen måtte gjenopptas. Landsmøtet i april ble imidlertid utsatt etter utbruddet av koronavirus, og valgkomiteen fikk dermed også forlenget sin frist.

Nybø?

Lederposisjonen i partiet ble ledig etter at nåværende leder Trine Skei Grande valgte å trekke sitt kandidatur i mars.

Av de fire statsrådene som har vært i intervju med valgkomiteen, er det nå bare næringsminister Iselin Nybø som ikke har erklært seg som lederkandidat.

I en SMS til VG skriver Nybø at partiet nå har tre lederkandidater. Indirekte gjør hun det dermed klart at hun selv ikke har meldt seg til ledervervet.

– Nå er det klart at vi har tre lederkandidater som partiet skal velge mellom. Jeg kommer uansett til å stå på for partiet og kjempe for en grønn fremtid med frihet og muligheter for alle. Dette har jeg formidlet til valgkomiteen, skriver hun.

Valgkomiteen samles på Gardermoen til helgen for å sluttføre arbeidet med sin innstilling. Endelig frist for å avgi innstilling er 28. august.

Selve ledervalget skjer landsmøtet 26.–27. september.

Dagens nestledere, Terje Breivik og Elvestuen, stilt seg til disposisjon for å bekle en av de tre toppvervene som valgkomiteen vil konsentrere seg om denne gangen.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen