Mæland forventer opprydning etter rapporter om ukultur i politiet

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) mener avsløringene om seksuell trakassering i politiet vitner om en maktkultur og mannskultur.

I et forskningsprosjekt kommer det fram at det er en ukultur i deler av politiet.

Les mer om det her: Forskere slår alarm om sex-ukultur i politiet – politidirektøren opprørt

Justisministeren sier at det er bra at medarbeiderundersøkelsene til politiet viser at ting går i riktig retning, men at ethvert tilfelle av seksuell trakassering er ett for mye.

– Jeg forventer at det ryddes opp i dette, og jeg vil ta dette opp med politidirektøren når jeg møter henne om kort tid, sier hun.

– Jeg skal være veldig forsiktig med å spekulere. Men det er en maktkultur, og det har vært en mannskultur, sier Mæland til NTB.

Hun legger til at halvparten av studentene som begynner på politihøyskolen nå, er kvinner. Men det er fortsatt en jobb å gjøre, fastslår hun.

– Sånn som dette vil vi ikke ha det. Dette må det ryddes opp i. Ingen skal oppleve å bli utsatt for seksuell trakassering, sier Mæland.

– Det er i strid med norsk lov, og jeg trodde ærlig talt at vi var kommet lenger.

– Vi skal ikke ha en ukultur i politiet, og det er viktig at politidirektøren tar tak i seksuell trakassering. Vi aksepterer ikke at ledere utnytter posisjonene sine på denne måten, og for å være ærlig trodde jeg at vi hadde lært mer etter metoo, sier Mæland.