Innenriks

Med lisens til å løpe langt og sakte

LØPING: I morgen starter løpssesongen for tusener av trimmere. Men i år må de betale ekstra for å delta.

Gjennom vinter og vår har det vært en intern debatt blant landets mosjonister rundt en omstridt lisensordning som er innført fra i år. Norges Friidrettsforbund tar en avgift fra hver løper enten man er medlem i en friidrettsklubb eller ikke.

Så de innpå 10.000 som løper det ti kilometer lange Sentrumsløpet i Oslo sentrum i morgen, må ut med om lag 40 kroner ekstra.

Motstanden har vært massiv, men vedtaket er fattet. For dem som har kjøpt seg en helårslisens, er en forsikringsordning knyttet til.

Tok vekk lisens

Likevel kom forbundet med en regelendring denne uka. Løp med startkontingent under 50 kroner krever ikke lisens i tillegg.

- Og det er av hensynet til mosjonistene som opplever dette urettferdig, sier generalsekretær Kjetil Hildeskor i Norges Friidrettsforbund til Dagsavisen.

Frustrasjonen har vært stor, innrømmer han.

- Vi i forbundet ønsker ikke ha ordninger som gjør arbeidet med lavterskel arrangementer fordyrende, legger han til.

Målet med å ta bort lisensen er å stimulere til vekst i løp med lavterskel- og folkehelseprofil.

- Selv om vi har gjort lisensen frivillig for friidrettsklubber i løp med startkontingent under 50 kroner, har vi valgt å opprettholde forsikringen av arrangementet. Dette innebærer at om arrangøren f.eks. får søksmål mot seg, dekkes dette av forsikringen, sier Hildeskor.

Sentrumsløpet først

Men ekstraavgiften har åpenbart ikke gått ut over løpslysten.

I fjor var det med drøyt 8.000 løpere, torsdag passerte man 10000 påmeldte. Arrangøren BUL Idrettslag har satt en øvre grense på 12.000 for å få til en forsvarlig gjennomføring av løpet som går fra Karl Johans gate og rundt Frognerparken og tilbake.I tillegg er det eget sprintløp på Karl Johan og barneløp i Studenterlunden.

Mange bruker Sentrumsløpet som anledningen til å starte sesongen i. Utover sommeren kryr det av lange og korte, flate og bratte løp i utallige varianter. Ifølge bladet Kondis er det over 1.600 arrangementer å velge i i Norge i år.

Jogging er åpenbart på moten, og det gjelder folk i alle aldre.

Rundt Sognsvann

Hver onsdag hele sommerhalvåret arrangeres et løp ved Sognsvann ved Toppidrettssenteret med det pussige navnet «Sognsvann Rundt Medsols».

Denne uka var det over 200 som ville ha startbrikke og få registrert tid på en eller flere runder i det som kanskje er det mest brukte turområdet i Norge.

- Siste gjennomkjøring før Sentrumsløpet, roper en ung kvinne i det hun fyker ut fra start og skal løpe to runder,

Rett bak startfeltet kom komikeren Else Kåss Furuseth pesende. Hun skal løpe en runde rundt Sognsvann for hver fadder hun skaffer til Flyktninghjelpens arbeid for barn på flukt fra krig. Vårens artistgalla går av stabelen på lørdag og det er Flyktninghjelpens arbeid som er i fokus. I den anledningen har Furuseth slått seg ned i telt ved vannet. Alle som vil hjelpe Furuseth med å løpe runder kan henvende seg til henne i teltet.

Lang tradisjon

Men først er det altså Sentrumsløpet som har etablert seg som den tredje største løperfesten i Oslo etter Holmenkollstafetten og Oslo Maraton.

Løpet ble arrangert første gang i 1981 med 1.860 deltakere. Toppåret kom i 1988 med nesten 18.000. Så dalte interessen, akkurat som for Oslo maraton. Nå er begge løpene institusjoner i mosjonsbølgen i hovedstaden.

Oslo maraton avvikles i september med opp mot 20.000 deltakere i de forskjellige klassene.

Holmenkollstafetten nærmer seg nå rekorddeltakelse. Vi er allerede oppe i over 2.700 påmeldte lag og vi regner med at vi for første gang vil ha over 3.000 påmeldte lag innen stafetten går av stabelen 10. mai. Vi håper selvfølgelig at så mange som mulig kan løpe stafetten, men vi ønsker også å opprettholde kvaliteten på arrangementet og sikkerheten for deltakerne.

PS. Norsk Folkehjelp er Sentrumsløpets humanitære samarbeidspartner. I fjor ga løpets deltakere 46.500 kroner til Norsk Folkehjelps mineryddingsprosjekt, med det hjalp joggerne til med å rydde 2.325 kvadratmeter for miner.

reidar.sollie@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen