Innenriks

MDG skulket kull-avstemning

IKKE TIL STEDE: Å få Oljefondet ut av kull er en av MDGs viktigste kampsaker. I partiprogrammet deres er et helt kapittel viet Oljefondet og dets investeringer. Likevel har de droppet å stemme over saken i Stortinget - to ganger.

«Å trekke oljefondet ut av kull er at av de mest betydningsfulle klimatiltakene vi kan gjøre». Det sa Miljøpartiet De Grønnes eneste stortingsrepresentant Rasmus Hansson da debatten om Oljefondets investeringer raste etter at Jonas Gahr Støre i vinter flagget at Arbeiderpartiet ville ha slutt på norske kullinvesteringer. Måneder etterpå, da saken skulle stemmes over på Stortinget, glimret MDGs representant med sitt fravær.

Som Dagsavisen skrev tirsdag, har MDG «skulket» 45 prosent av voteringene i Stortinget. MDG forklarte at de med overlegg dropper visse avstemninger, men prioriterer beinhardt saker som er viktig for dem. Dagsavisen har gått igjennom alle voteringene i Stortinget fra oktober til Stortinget tok sommerferie i juni. Oversikten viser at MDG ikke prioriterte å stemme mot investeringer i kull ved to anledninger.

Lokallagsmøte

19. desember i fjor la SV fram et forslag om at Norge bør trekke Oljefondet ut av investeringer i kull, tjæresand og andre fossile investeringer. Forslaget ble nedstemt. MDG var ikke til stede. Like før sommeren ble det en ny runde i Stortinget rundt Oljefondets investeringer. Da var det SV, Ap, og Sp som fremmet forslaget om at Oljefondet skal trekke seg ut av kullgruveselskaper. Heller ikke her prioriterte MDG å bruke sin stemme. Stortingsrepresentant og talsmann i MDG, Rasmus Hansson, sier årsaken er at han var bortreist: Han var i sin kones 60-årsfeiring og på et lokallagsmøte.

- I den første voteringen ba jeg tynt om å få inn en vara, men Stortingets presidentskap sa nei. Regelverket sier at en privat velferdspermisjon ikke var god nok grunn. Det synes jeg var kjipt, men ettersom avstemningsresultatet var gitt med eller uten De Grønnes stemme, holdt jeg meg til familieavtalen som var spikret for lengst, sier han.

Da kullforslaget fra de rødgrønne partiene ble nedstemt i stortingssalen, var Hansson på partimøte på Hurum.

- Valget sto mellom å avlyse et planlagt møte eller stemme i en avstemning hvor resultatet var gitt uten min stemme. Vår vurdering var at man skal holde avtaler og at det er bedre langsiktig miljøpolitikk å støtte lokallag enn å sitte i salen og avgi en stemme når vår stemme ikke kan påvirke resultatet, sier Hansson.

- Kunne man ikke ha møtet uten deg?

- Det er jeg som er stortingsrepresentant og partileder. For lokallaget gjør det en forskjell om jeg kommer eller ikke. Disse to eksemplene viser hvilke dilemmaer vi møter daglig. Stortinget planlegger sin agenda på kort varsel uten at vi kan påvirke det. Det krasjer stadig med langsiktige avtaler, sier han.

Hansson gjør det klinkende klart at kullinvesteringer er en viktig sak for MDG. I sin første tale noensinne i Stortinget fremmet han et forslag om at Oljefondet skulle stanse sine investeringer i kull. Forslag som fremmes under trontale­debatten, har ikke samme betydning som vanlige forslag fordi de ikke blir behandlet av partigruppene og komiteene.

- Jeg og andre partier jobbet for å få gjennomslag for forslaget. Det er ingen tvil om hvor vi står i denne saken selv om vi ikke var med i avstemningene, sier Hansson.

Prioriterte bort tigging

Dagsavisens gjennomgang viser at MDG heller ikke var med å stemme over tiggeforbud, i spørsmål over hvor mange Syria-flyktninger Norge vil ta imot, utsendelse av lengeboende asylbarn, erstatning til nordsjødykkere, foreldelse i straffesaker, og bruk av glattcelle. MDG var fraværende da Stortinget behandlet kommuneproposisjonen, hvor man bestemte hvor mye kommunene får å rutte med, og de var heller ikke med i voteringen da Stortinget stemte over lovendringer innenfor skatt, avgift og toll.

- Hvorfor har ikke MDG stemt i disse sakene?

- Jeg skal være ydmyk nok til å si at det sikkert ligger noen feilvurderinger her. Vi kan i etterkant si at her og der burde vi ha prioritert annerledes i sånne saker. Men jeg skulker ikke. Jeg og MDG jobber fra sju om morgenen til ti på kvelden med MDGs politikk. Når jeg ikke har stemt i disse sakene, så er det fordi jeg har gjort noe annet som ivaretar våre velgeres interesse bedre. I de fleste sakene du nevner, har jeg tenkt som i kullsaken, at her er utfallet av avstemningen gitt, sier Hansson.

Vanskelig å være liten

Hansson mener saken viser hvor vanskelig det er å være et ettmanssparti. MDG er representert i to av Stortingets 12 komiteer.

- Når andre partier kritiserer oss for å ikke stemme, er det litt hult: Disse partiene løfter ikke en finger for å gi oss tilgang til sakene som går i komiteene hvor vi ikke sitter. De har ikke forpliktelse til å løpe etter oss, men heller ikke grunnlag for å kritisere oss for ikke å ha stemt på saker de holder for seg selv.

De andre partiene er med i en utbytteordning som gjør at de alltid er representert i stortingssalen ved votering.

- Det er måten de større partiene løser sine ressursavveininger på. De gjør de samme vurderingene som oss: For eksempel kan de si at i denne voteringen trenger vi bare to i salen, mens de 20 andre kan gjøre andre ting. Vi har ikke denne muligheten, sier Hansson.

marie.melgard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen