MDG-rekord i ny måling – Ap og Høyre stuper

Mens Arbeiderpartiet og Høyre går kraftig tilbake, kan Miljøpartiet De Grønne notere seg for sin beste nasjonale måling til nå.

På valgmålingen, som ble gjennomført av Norstat for NRK og Aftenposten uken etter regjeringens bompengeforlik, får Arbeiderpartiet 22,3 prosent, mens Høyre får 18,4.

Arbeiderpartiets nestleder Bjørnar Skjæran sier at målinger svinger mye.

– Men nå er det bare en ting som gjelder, og det er resultatet på valgdagen. Vi driver intens valgkamp, og vi ser at det er store lokale variasjoner. Mye tyder på at valget ikke blir en toppnotering for Ap, men vi jobber intenst for at vi fortsatt skal være ordførerpartiet etter valget, sier han til Aftenposten.

Ap har i dag mer enn 200 ordførere.

Les også: Ap reddes av rødgrønne venner

Øyner jordskjelv

Hvis denne målingen hadde vært valgresultatet, ville det innebære Høyres dårligste kommunevalg under Ernas Solbergs ledelse.

– Dette er én måling for kommunevalget, og det er andre målinger som viser høyere nivåer, sier hun til Aftenposten.

MDG øyner med sine 10 prosent et politisk jordskjelv i Norge.

– Hvis valgresultatet begynner å ligne 10 prosent, har vi skapt et jordskjelv i Norge, og da kan vi faktisk utrette utrolig mye for klimaet og naturen, sier nasjonal talsperson Une Bastholm til NRK.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

FNB faller

Senterpartiet og Venstre bykser også fram på målingen med en økning på drøyt 3 prosentpoeng, mens Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) faller fra 4,8 til 1,3 prosent.

Partienes oppslutning i prosent (med endring fra juni i parentes):

Ap 22,3 (-5,0)

Høyre 18,4 (-4,6)

Sp 15,2 (+3,0)

MDG 10,0 (+3,0)

Frp 7,3 (+0,5)

SV 6,4 (+0,3)

Venstre 5,4 (+3,1)

KrF 4,6 (+0,3)

Rødt 4,3 (+0,5)

FNB 1,3 (-2,4)

Andre 4,8 (+1,3)