Innenriks

Mattilsynet: Treg postgang truer tiltak mot kyllingsmitte

Mattilsynet mener handlingsplanen mot campylobacterbakterier fra kylling er i ferd med å bli veltet av treg og dyr postgang, skriver Nationen.

Tiltakene mot campylobacterbakteriene går ut på at bønder sender inn prøver fra kyllingene som skal slaktes. Viser prøvene at en kyllingflokk er smittet, så blir partiet skilt ut.

Seniorrådgiver Turid M. Berglund i Mattilsynet sier til avisa at grunnen er stadig tregere postgang må prøvene tas tidligere, og at det påvirker treffsikkerheten.

– Evnen vår til å fange opp flokkene som er smittet, går ned. Blir testene tatt fire dager før slakting, fanger vi opp de fleste. Når det går opp mot åtte dager, mister vi mye av effekten av programmet, sier Berglund.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hun sier Mattilsynet har vært i forhandlinger med ulike postaktører, men at ingen kan garantere at prøvene kommer fram i tide.

Kommunikasjonsdirektør Elisabeth Gjølme i Posten Norge sier til avisa at grupper med spesielle behov kan velge andre løsninger, men at det er dyrere. Hun oppfordrer Mattilsynet til å ta kontakt.

I 2017 konkluderte Menon Economics med at folkehelsetiltaket sparer samfunnet for 18.000 sykdomstilfeller årlig.

Mer fra Dagsavisen