Innenriks

Måtte lyve om overgrepene

INCEST: Én prosent av norske 18-åringer har opplevd seksuelle overgrep fra nære familiemedlemmer, ifølge UiO-professor. «Sara» hadde en far, stefar og onkel som forgrep seg på henne, og en mor tvang henne til å lyve om at det ikke skjedde.

Fra hun var fem til ni år gammel ble «Sara» utsatt for seksuelle overgrep fra tre nære familiemedlemmer. Familien kommer fra et land i Asia, men hadde noen år tidligere flyttet til Drammensområdet. Foreldrene ble skilt da Sara var fem år gammel. Etter skilsmissen begynte faren å forgripe seg på henne.

- Jeg har et minne om at jeg skulle besøke Sesam Stasjon med barnehagen. Pappa skulle levere meg i barnehagen, men vi kom for sent fordi han gjorde det han gjorde. Så jeg fikk ikke vært med, forteller «Sara».

Overgrepene fortsatte til faren reiste tilbake til hjemlandet halvannet år senere. Da fortalte «Sara» hva som hadde skjedd til den hun stolte aller mest på: tantens norske mann.

- «Gjorde han sånn», spurte onkelen min og kysset meg.

Dermed begynte overgrepene fra hennes inngiftede onkel. Og det skulle bli verre. Moren hadde funnet seg en ny, norsk mann, som gikk fra å være en kul og laidback type, til voldelig narkoman. Da moren var på sykehus for å føde lillesøsteren til «Sara», begynte også stefaren å forgripe seg på henne.

Som niåring fortalte «Sara» om overgrepene til ei venninne av moren. Venninna tok med seg moren til politistasjonen og anmeldte faren, onkelen og stefaren. Politiet kom på døren for å kaste ut stefaren.

- Det er vanskelig å forstå, men jeg ble veldig lei meg da politiet kom. Jeg tenkte at det er min skyld at mamma gråter, forteller «Sara».

Etter at onkelen var anmeldt, innrømmet tanten å ha sett ett av onkelens seksuelle overgrep mot «Sara».

Tvunget til å lyve

Noen måneder senere døde bestefaren, og hele familien dro til landet i Asia hvor faren nå bodde. Da begravelsen var over dro resten av familien tilbake til Norge, men «Sara» fikk beskjed om at de måtte fikse noe med passet hennes. Derfor måtte hun, som niåring, bli igjen i et ukjent land med faren som hadde misbrukt henne.

- Jeg var redd for pappa, men jeg ble tryggere og tryggere. Jeg hadde ikke noe annet valg enn å stole på ham, sier «Sara».

Etter seks måneder hos faren kom Sara tilbake til Norge. Moren var tilbake med stefaren hennes og tanten med onkelen, begge var gravide. Sara fikk beskjed om å rydde opp i vanskelighetene hun hadde laget for familien, at hun måtte tenke på lillesøsteren og den gravide tanten sin, og få alt til å bli som før. Moren hadde allerede mens Sara var i utlandet ringt politiet og fortalt at datteren hadde løyet om overgrepene.

- «Politiet tror ikke på deg», sa mamma. Jeg har vokst opp med at det ikke var noen sak, at det var jeg som laget problemene.

Da ti år gamle «Sara» ble tvunget til å trekke tilbake anmeldelsen.

- Jeg måtte si til venninna til mamma og politiet at jeg løy, at jeg ville ha oppmerksomhet på grunn av lillesøsteren min, forteller hun.

Politiet henla sakene, ifølge politirapporten «under meget sterk tvil».

- Politiet visste at jeg hadde vært seks måneder i utlandet, så kom jeg rett tilbake og sa at jeg hadde løyet. De burde jo ha skjønt at noe ikke stemte, sier «Sara».

Fikk skylda

Nå måtte hun bo med stefaren og be både ham og onkelen om unnskyldning for anmeldelsene.

- Hvordan var det å leve med overgriperne etterpå?

- Jeg var veldig flau over meg selv. Jeg følte meg delaktig og skyldig, og ville at familien skulle slutte å mislike meg. Folk tenker at man bare frykter og er redde for de som har utsatt deg for noe sånt. Men det er veldig blandet, jeg var også glad i faren, onkelen og stefaren min, forteller hun.

I tillegg til mennene som misbrukte henne, har «Sara» vokst opp med en mor som bagatelliserte overgrepene.

- Mamma syntes ikke jeg hadde det så ille. En del av meg har godtatt valgene hun har gjort. Men det har vært en stor sorg å ikke ha en mor som andre har, som ikke klarte å sette meg først og beskytte meg, sier «Sara».

- Hva tenker du om at tre ulike menn har forgrepet seg på deg?

- Jeg har tenkt at det må være meg det er noe galt med. Jeg følte meg så skitten. Overgripere vet hva de skal se etter. Jeg hadde lite nettverk, og ble ikke beskyttet av familien min.

Faren til «Sara» er den eneste som har bedt henne om unnskyldning. Resten av familien har sett på henne som årsaken til problemene.

- Jeg kommer alltid, resten av mitt liv, til å bli straffet av familien. Men de har aldri straffet mennene, sier hun.

Erstatning

«Kontoret for voldsoffererstatning finner etter en konkret vurdering det er godtgjort med klar sannsynlighet at søker ble utsatt for gjentatte seksuelle overgrep (...)», står det i vedtakene om voldsoffererstatning. Dagsavisen har fått innsyn i kjennelsene som viser at «Sara» i januar i år, over 18 år etter anmeldelsene, ble tilkjent til sammen 390.000 kroner i voldsoffererstatning fra staten.

- Men det viktigste var hva som sto, de stolte på meg. Det var vanvittig deilig å bli trodd hundre prosent i alle sakene, sier hun.

endre.stangeby@dagsavisen.no

- Noe man ikke snakker om

- Noen familier er grenseløse med hva som foregår i familien. Overgrep er noe man ikke snakker om, og som da stilltiende blir godtatt, sier Svein Mossige, professor i psykologi ved Universitetet i Oslo.

I 2007 gjorde han en studie hvor rundt én prosent av norske 18-åringer oppga at de hadde opplevd overgrep fra et nært familiemedlem.

- Incest skjer ikke i de fleste familier, men i mange nok til at det er et alvorlig problem. Hvis én prosent av alle i Norge har opplevd incest, er det ganske mange, sier Mossige.

Professoren sier det er typisk at den som blir utsatt har lite nettverk utenfor familien.

- Hvis man da opplever negative ting i egen familie, har man få å henvende seg til, sier Mossige.

Han sier at de som har vært utsatt for overgrep én gang, er mer sårbare for nye overgrep. En som har blitt utsatt for grove seksuelle overgrep før fylte 13 år, har tolv ganger så stor sannsynlighet for å rapportere om overgrep også etter 13 år.

Seksuelle overgrep

VG Helg skrev 21. september om 16 mødre og en far som meldte fra om at barna deres ble utsatt for vold eller overgrep fra den andre forelderen. De ble ikke trodd av sakkyndig, og 17 barn ble sendt til sin påståtte overgriper.

I snitt anmeldes sexovergrep mot fem barn hver dag, viser beregninger SSB har gjort for NRK.

Blant norske 18-åringer har 21,5 prosent av jentene og 11,8 prosent av guttene vært utsatt for milde og/eller grove seskuelle krenkelser, viser en undersøkelse fra 2007. Milde bestod av beføling og onanering, grove bestod av alle andre former for uønsket sex, inkludert voldtekt og voldtektsforsøk.

Torsdag ble Rune Øygard dømt til to år og tre måneders fengels for seksuelle overgrep mot en mindreårig jente. 
Kilder: VG Helg, NRK, NOVA, NTB

Seksuelle overgrep

Mer fra Dagsavisen