Innenriks

Massemønstret til forsvar for abortloven

KVINNEDAGEN: Youngstorget i Oslo hadde ikke plass til alle som lørdag ønsket å bruke kvinnedagen til å markere forsvar for abortloven. Tilstøtende sidegater var fylt til trengsel – og svært mange av de frammøtte var unge kvinner.

På selve Youngstorget var det samlet 10.000 mennesker og i nærliggende gater rundt 5.000.

Applausen fra de frammøtte runget kraftig da en av markeringens appellanter, sykepleierforbundets leder Eli Gunhild By, tok utgangspunkt i at det er 40 år siden abortloven ble innført.

– Likevel er det nå nødvendig å minne om at det er retten til selvbestemt abort som er lovfestet – ikke retten til å være fastlege, sa hun.

Hadde med barna

Mange småbarnsfamilier hadde med seg barna til mønstringen, som arrangøren på forhånd håpet ville gi rekordoppmøte for en 8. mars-markering i hovedstaden.

Og håpet ble innfridd – ifølge arrangøren først og fremst på grunn av motstand mot å la leger få mulighet til å reservere seg mot å henvise til abort.

Hovedparolen for markeringen var da også «Forsvar abortloven – nei til reservasjonsretten».

Og under hovedparolen bar både eldre og unge plakater med klar beskjed: «Legers hjerte skal banke for pasientenes rett»

Møtte ikke opp

Mens de siste forberedelser til markeringen ble gjort i hovedstaden lørdag, brukte statsminister Erna Solberg kvinnedagen til å tale til partifeller i Hordaland, der hun deltok på fylkespartiets årsmøte.

Ikke med ett ord i talen sin nevnte hun legers mulighet eller rett til å reservere seg i abortsaker.

Derimot viet hun andre relevante temaer for kvinnedagen stor oppmerksomhet, særlig kampen for mer åpenhet om vold i nære relasjoner.

Solberg sier til NTB at hun valgte å konsentrere seg om dette, fordi endringen regjeringen har lagt opp til med forslaget om reservasjonsmulighet, fortsatt sikrer abortrett til alle.

– Og endringene vil ikke føre til ekstra belastninger for noen kvinner, sier hun.

Ikke i tog

Partimøter tok det meste av statsministerens tid lørdag. Hun gikk dermed ikke i tog. Det gjorde heller ikke helse- og omsorgsminister Bent Høie (H), som til Aftenposten har fortalt at han aldri har gått i tog, og synes det vil være unaturlig å begynne med det nå.

Men Høie sier også at han støtter flere paroler i årets 8. mars-markering, blant annet den som vil stoppe volden mot kvinner.

Ap-leder Jens Stoltenberg stilte derimot denne gangen opp i toget, for første gang på 30 år, ifølge eget utsagn.

Mens folk strømmet til Youngstorget lørdag, sa han på et møte med partiets kvinnenettverk at han ikke var i tvil om at det var motstanden mot reservasjonsretten som lå bak engasjementet

– Mange kvinner opplever det som et viktig prinsipp at alle kvinner har lik rett til selvbestemt abort uavhengig av hvor de bor, sier Stoltenberg.

Ikke siden 70-tallet

Også i Trondheim og Bergen og flere andre byer deltok rekordmange i markeringen av kvinnedagen lørdag. Fra Trondheim rapporterte Adresseavisen mente at det ikke har vært så mange i 8. mars-toget i byen siden 70-tallet.

Og fra Bergen ble det meldt om rekordoppmøte – 4.000 mennesker samlet seg på Torgallmenningen til 8. mars markering

Og arrangøren la ikke skjul på at de kunne takke Erna Solberg og Bent Høie for oppslutningen, skriver Bergens Tidende.

Forsvar sexkjøploven

Idet massemønstringen på Youngstorget gjorde seg klart til å toge gjennom Oslo sentrum, samlet også mange frammøtte seg under parolen «bevar sexkjøpsloven».

I likhet med parolene som berører abortloven, tar også denne parolen sikte på å bevare rettigheter som allerede er oppnådd.

En undersøkelse som er presentert av Klassekampen viser at 65 prosent av befolkningen vil beholde sexkjøploven i sin nåværende form.

At leger skal ha rett til å si nei til å henvise kvinner til abort, sier to av tre nei til, ifølge en undersøkelse VG har offentliggjort. (NTB)

Mer fra Dagsavisen