Marit Bjerkås innstilt som ny fylkesleder i Trøndelag

– Jeg skal ta seksuell trakassering på alvor, og jeg skal ta de historiene vi har hørt de siste dagene på alvor, skriver Bjerkås på Facebook.

Marit Bjerkås som er varaordfører i Rennebu, er innstilt som ny leder av Trøndelag Arbeiderparti. Amund Hellesø, ordfører i Nærøysund, og stortingspolitiker Eva Kristin Hansen innstilles som nestledere.

Innstillingen fra valgkomiteen var enstemmig. 

– Vi har behov for en ny begynnelse. I arbeidet trenger vi kontinuitet og erfaring, og det får vi med denne innstillingen. Vi må jobbe med partikulturen og samholdet, sa valgkomiteens leder Arild Grande under pressekonferansen. 

Trond Giske som først ble innstilt som leder, skrev på Facebook fredag kveld at han ikke vil være med på noe benkeforslag når valget av ny ledelse skal skje. Han skrev også at han ikke er aktuell som kandidat ved stortingsvalget neste år. 

– Jeg vil rydde opp

Bjerkås skriver på sin Facebook-side at hun har takket ja til vervet som leder av Trøndelag Ap.

«Alle skjønner at det vil kreve et stort arbeid fremover, og i den forbindelse har jeg et løfte å komme med – jeg skal ta seksuell trakassering på alvor og jeg skal ta de historiene vi har hørt de siste dagene på alvor. Jeg vil rydde opp i den kulturen som har vært. Arbeiderpartiet skal være et sted hvor det er trygt å drive politikk, og hvor vi løfter de store politiske sakene.»

Overrasket over nye historier

Valgkomiteen begynte på arbeidet på nytt fredag, etter at tidligere AUF-ere fortalte nye historier om ukultur i partiet og Trond Giskes opptreden for flere år tilbake.

– Kandidatene har forpliktet seg til å jobbe kontinuerlig for å utvikle en sunn partikultur, der alle føler seg sett, hørt og respektert, sa Grande på pressekonferansen. 

Torsdag kveld trakk Trøndelag AUF sin støtte til Giske som fylkesleder. Under pressekonferansen sa Grande at de hadde forventet seg debatt da Giske ble innstilt som leder, men at de alle ble overrasket da det kom opp nye historier.

Grande berømmet dem som har varslet om ukultur i fylkeslaget. 

– Vi har vært opptatt av at de som har varslet skal føle at det er trygt å varsle, men først og fremst at vi utvikler en partikultur der sånne ting ikke skal skje.

Giske ber årsmøtet samle seg om Bjerkås

Til Adresseavisen sier Giske i kveld at han ber partilaget samle seg om Bjerkås under årsmøtet på lørdag. Han sier også at han hadde sett fram til å samarbeide med henne. 

– Hun er en meget dyktig person, sympatisk, forrykende god på valgkamp og organisatorisk arbeid. Hun er en politiker etter mitt hjerte og glad i det samme grasrotpartiet som jeg er, sier Giske. 

Les også: Giske vil ikke stille på benkeforslag - ikke aktuell for plass på Stortinget