Innenriks

Maratonfest for alle

Oslo Maraton handler om mye mer enn det å løpe fort. I år stiller 27 kjendiser opp for blinde og svaksynte.

Oslo Maraton er et arrangement for alle. I morgendagens folkefest kommer over 17.000 løpere til å stille på startstreken. Blant dem er også et knippe av Norges største kjendiser. 27 kjente fjes har nemlig takket ja til å være ledsager for hver sin løper fra Team RP i Oslo Maraton. RP står for øyesykdommen retinitis pigmentosa (netthinnesykdom).

- Hvert år ringer jeg rundt til kjendiser. Ingen av dem sier nei, sier Håkon Gisholt.

Gisholt tok selv initiativ til å få med kjendiser på laget for fem år siden. Han sliter selv med svekket syn, men lar ikke det hemme ham i å være aktiv. I årets Oslo Maraton skal Gisholt løpe halvmaraton med Jens Arne Svartedal som ledsager.

- Det blir gøy. Han gjør dette for første gang, forklarer Gisholt.

Idrett og politikk

Flere av kjendisene har vært med tidligere, men mange er nye i år. Mens 12 kjendiser stilte i fjorårets arrangement, er tallet hele 27 i år. Trude Dybendahl er blant kjendisene som skal være ledsager for første gang.

- Endelig kunne jeg si ja til dette. Jeg gleder meg til å være med, sier Dybendahl.

Den tidligere langrennsløperen skal ledsage Tahir Hussain. Hussain ble selv kjendis da han i «Sykkeldrømmen» syklet Trondheim-Oslo på tandemsykkel sammen med idrettslederen Vidar Bøe.

- Det blir utfordrende å ha fokus på flere enn seg selv, men jeg håper og tror at jeg også har holdt formen greit ved like, sier Trude Dybendahl.

Bedrifter gir penger

Kjendisene som skal løpe Oslo Maraton har variert bakgrunn. Mange er kjent fra idrettsarenaen, men det finnes også innslag fra blant annet politikken og musikkbransjen. På presseseansen i forkant av Oslo Maraton stilte artisten Trine Rein sammen med Dybendahl.

Oslo Maraton samarbeider tett med flere organisasjoner. Blant dem er Aktiv mot kreft, som Team RP-gjengen også skal representere. Aktiv mot kreft, som ble stiftet av Grete Waitz og Helle Aanensen, har allerede fått inn 500.000 kroner i forbindelse med Oslo Maraton. VG og Fokus Bank gir samtidig én krone til Aktiv mot kreft for hver deltaker i mål.

- Vi kommer til å minne løperne på dette underveis. På den måten blir det vanskeligere å bryte, sier Tony Isaksen, daglig leder i Sportsklubben Vidar.

are.kolstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen