Innenriks

Mannens dag

19. november er den inter­nasjonale mannsdagen. Den trengs, mener Daniel Paul Getz.

- Det er en dag for å fokusere på utfordringer som menn møter, om det er helse- eller sosiale problemer. Dét er mannsdagen for meg, sier Daniel Paul Getz.

Han er sosionom, og én av mannfolka som ivrer for at vi skal markere den internasjonale mannsdagen i Norge.

Trenger helsebrødre

Den internasjonale mannsdagen ble for første gang markert på Trinidad og Tobago i 1999. Initiativet kom fra menn som ville ha fokus på menns helse- og sosiale utfordringer, fra mannlige krefttyper til vold.

Getz‘ engasjement for mannens rolle i samfunnet startet under studietida. Som eneste gutt på helse- og sosialfag ved Høgskolen i Sør-Trøndelag ble han opptatt av hvorfor så få menn velger omsorgsyrker.

- Jeg var aktiv i studentpolitikken, og spurte dekanen om ikke vi burde dra på studentmessa, for å rekruttere flere gutter til faget. Svaret jeg fikk var at de hadde så god søkermasse at det var ikke nødvendig.

Da skjønte Getz at han hadde en jobb å gjøre.

- Når høyskoler mener det er kjempeviktig med kvinnelige ingeniører, men ikke bryr seg om å ha mannlige sykepleiere, er det noe som ikke stemmer. Det handler om variasjon. Menn og kvinner bringer med seg noe forskjellig inn på en arbeidsplass. Det forutsetter selvfølgelig at man er forskjellig, det er ikke alle som er enige i det, men jeg opplevde for eksempel noen forskjeller på å ha mannlige og kvinnelige lærere da jeg gikk på skolen, sier Getz.

Det svake kjønn?

Ser man på statistikken, blir det tydelig at også menn har sitt å stri med: det er gutta som dropper ut av skolen, og som havner i fengsel.

- Det er noen utfordringer som samfunnet har. Man kan se på det isolert sett. Eller løfte det opp, og se om kjønn kan ha noe å si, mener Getz.

Også Øystein Gullevåg Holter, forsker ved tverrfaglig senter for kjønnsforskning, mener en mannsdag kan være positivt. Han peker på flere områder der menn trekker det korteste strået.

- Det å stille opp i en mannlig hovedforsørgerrolle koster, i forhold til helse og levealder. Menn har jevnt over høyere dødelighet enn kvinner. Og tre av fire som tar livet sitt, er menn. Så den tradisjonelle mannsrollen har gitt fordeler og ulemper, sier Holter.

I tillegg gjør stadig flere gutter det dårligere på skolen enn jenter, noe som gjør deres muligheter senere i livet dårligere enn jentenes.

- Vi ser at menns tradisjonelle vei inn i yrkeslivet har forandret seg. Tidligere fikk en stor andel menn jobb innen håndverk og industri, uten at de hadde noen videre utdanning. Det er ikke så vanlig lenger: den motorveien inn i yrkeslivet er blitt til en smal sti. Og det kan videre bidra til problemer som frafall fra høyere utdanning og arbeidsløshet, sier Holter.

Ikke kvinnemotstander

I fjor tok Daniel Paul Getz penger fra egen lomme for å skape et mannsarrangement på dagen. I år var også et arrangement under planlegging, men det har blitt utsatt til neste år. Delvis fordi det ble knapt med tid. Delvis fordi Ressurssenter for menn (Reform), som han samarbeidet med, var skeptisk til datoen. For mannsdagen har blitt utsatt for en definisjonskamp. I flere land blir datoen brukt for å gjennomføre antifeministiske markeringer. Det vil verken Reform eller Getz assosieres med.

- Dagen skal ikke bli en «mannen mot kvinnen»-dag, understreker Getz. - Men vi er såpass likestilte i Norge nå at det bør være mulig å være åpen om at det er utfordringer knyttet til det å være mann også.

irene.thoresen.ronold@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen