Ghulam Sarwar, daglig leder i Central Jamaat Ahl-e-Sunnat-moskeen, er svært glad for at politiet har pågrepet og siktet en gjerningsmann for drapsforsøket på deres imam. FOTO: ARNE OVE BERGO

Mann pågrepet 
for imam-overfall

OSLO: I går ble en norsk-pakistansk mann pågrepet og siktet for drapsforsøk eller medvirkning til dette på imam Nehmat Ali Shah. Han vil mest sannsynlig bli avhørt i dag.

En omfattende etterforskning har ledet til pågripelsen, opplyser Oslo politidistrikt.

Mannen, som er i 30-årene, er norsk statsborger med pakistansk opprinnelse, sier Egil Kulseth, leder for voldsavsnittet.

Den pågrepne er siktet for drapsforsøk eller medvirkning til dette.

- Mannen har fått oppnevnt forsvarer, og alt tyder på at han ikke vil bli avhørt før tirsdag, fortalte Kulseth til NTB i går kveld.

 

Les også: - Angrepet rammer hele moskeen

 

Ingen dramatikk

- Politiet pågrep ham i en leilighet i Oslo rundt klokken 12.15, og det var ingen dramatikk i forbindelse med pågripelsen. Vi utelukker heller ikke flere pågripelser i saken, sier Kulseth.

Imam Nehmat Ali Shah ble angrepet av en maskert mann utenfor sitt hjem i Motzfeldts gate, nær moskeen Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat. Skadene ble først betegnet som livstruende, men imamen ble utskrevet fra sykehus dagen etter. Central Jamaat Ahl-e-Sunnat er Norges største muslimske menighet. Selve moskeen i Motzfeldts gate 10 ble åpnet i 2006 og har plass til rundt 2.500 personer.

 

To siktet

Tidligere er to personer rutinemessig siktet i saken.

- Vi foretok en ransakelse hjemme hos dem og har i den forbindelse siktet de to. Begge er avhørt, men vi har valgt å ikke pågripe dem, uttalte seksjonssjef Grete Lien Metlid til NTB.

Politiet stilte med vakthold under den første fredagsbønnen etter drapsforsøket, og flere av medlemmene uttrykte at de var redde.

Daglig leder i moskeen der Shah var imam, Ghulam Sarwar, sier til Dagsavisen at han er svært glad for at politiet har pågrepet en gjerningsmann så raskt, og at de fremdeles holder dørene åpne for flere pågripelser.

- Vi har hele tida stolt på at politiet har gjort en god jobb. Det har vært veldig viktig å få en kjapp oppklaring i dette, men jeg vet jo ikke noe mer enn pressen om hvem denne mannen er. Jeg er bare glad for at etterforskningen får raske resultater, sier han.

Han bekrefter at menigheten har vært redd etter hendelsen.

- Det har vært så mye tvil rundt hvem gjerningsmannen var og hvorfor han angrep. Jeg håper vi får svar på det nå, sier han.

Umiddelbart etter drapsforsøket sykemeldte de to andre imamene i moskeen seg, i frykt for at også de ville bli angrepet. Sarwar forteller at de andre imamene har det bedre nå og at han tror de begge er tilbake i full jobb snart.

 

Går bedre med imamen

I går kunne også imamens sønn, Jawad Haider, fortelle Dagsavisen at hans far er glad for pågripelsen. Samtidig er familien langt ifra overbevist om at saken er ferdig.

- Vi er først og fremst glad for at politiet er på riktig spor. Men politiet utelukker jo ikke at det vil komme flere arrestasjoner. En person kan umulig ha planlagt dette alene, sier Haider til Dagsavisen.

Han forteller at det nå går raskt framover med faren.

- Han har allerede tatt ut stingene og er ved godt mot. Vi hadde et møte med politiet i kveld, der de roste oss for å ha holdt oss så rolige mens dette har pågått. Nå håper vi bare at de klarer å finne fram til resten av dem som står bak, sier han.

oda.faremo.lindholm@dagsavisen.no