Innenriks

Mann dømt for å ha sex med barn: «Jeg skal lære deg noe de ikke lærer bort på skolen»

En mann i 20-årene skjenket to unge tenåringsjenter alkohol. Deretter hadde han sex med den ene. Sexen var frivillig, har Moss tingrett kommet fram til.

En mann i 20-årene fra Moss er dømt til fengsel for å ha hatt seksuell omgang med et barn under 16 år.

Det hele startet da han møtte jenta og ei venninne utenfor Amfi Moss, sommeren 2018.

Etter møtet opprettholdt mannen kontakt med jenta via sosiale medier og SMS. Fra samtalene kommer det fram at de begge ønsket å treffes igjen. Mannen skrev blant annet følgende i en melding: «Jeg skal lære deg et par ting de ikke lærer bort på skolen».

Visste de var 14 år

Allerede da mente tingretten at mannen kjente til jentas alder, som på det tidspunktet var 14. Det samme gjalt venninnen.

Fornærmede har i tilrettelagt avhør forklart at hun og venninnen fortalte til mannen hvor gamle de var under det første møtet utenfor kjøpesenteret. Han skal da ha svart at de var «veldig vakre, så det spiller egentlig ingen rolle».

Dette benektet mannen. Han hevdet i stedet at jentene ikke sa hvor gamle de var, annet enn at de gikk på videregående skole.

LES OGSÅ: Mindreårig gutt kjørte av veien i 154 km/t

Ble skjenket alkohol

Bare noen dager etter det første møtet, ble jenta og hennes venninne enige om å treffe mannen igjen. De ender til slutt opp i en leilighet i Moss.

Der begynner de å drikke alkohol, som mannen serverte. Alle tre har forklart at den fornærmede jenta drakk mye og at hun ble veldig beruset. Deretter spriker forklaringene.

Jenta har forklart at hun hadde sex med mannen, men at hun var for full til å motsette seg handlingen. På bakgrunn av dette var mannen også tiltalt for å ha voldtatt jenta.

Mannen benektet dette.

Geir Sunde Haugland, dommer i Moss tingrett.

Tingrettsdommer Geir Sunde Haugland og en av hans meddommere mente mannen ikke kunne dømmes for voldtekt. Her i forbindelse med en annen straffesak.

Hevdet jentene ville hevne seg

Han nektet straffskyld og hevdet han ikke hadde sex med jenta i det hele tatt. Hans teori var at jentene hadde blitt sint på ham, fordi han til slutt kastet dem ut av leiligheten, og at det var derfor de anmeldte ham.

Dette trodde ikke tingretten på. De mente det var bevist utover enhver rimelig tvil at mannen hadde sex med jenta og at han visste hun var under 16 år. Dette ble blant annet støttet av venninnen, som var vitne til hendelsen.

I spørsmålet om hvorvidt jenta ble voldtatt eller ei, delte derimot dommerne seg.

LES OGSÅ: Mann dokumenterte at han voldtok datteren - så delte han bildene på nettet

Frikjent for voldtekt

En av meddommerne mente jenta var i en tilstand på grunn av beruselsen som gjorde henne ute av stand til å motsette seg handlingen.

Den andre meddommeren og tingrettsdommer Geir Sunde Haugland mente det ikke stemte.

De la blant annet vekt på at jenta i et tilrettelagt avhør hadde forklart at hun husket detaljer fra hendelsen, til tross for at hun i retten hevdet å ikke huske noe.

Det også påpekt at på overgrepsmottaket samme kveld forklarte jenta at hun hadde hatt frivillig samleie med mannen. Venninnen forklarte også at jenta hadde fortalt henne at hun ønsket å ha sex med mannen etter det første møtet utenfor Amfi Moss.

Flertallet frikjente dermed mannen for voldtekt.

Dette ble straffen

Mannens straff, som foruten seksuell omgang med barn under 16 år også inkluderte et mindre narkotikabeslag, ble satt til fem måneders fengsel.

Han ble også dømt til å betale jenta 150 000 kroner i oppreisningserstatning.

LES OGSÅ: Nordmann unngikk tap av førerkort fordi han er bosatt i Sverige

Mer fra Dagsavisen