Innenriks

Mange peker på Søreide

Ine Eriksen Søreide (41) omtales som dyktig, kunnskapsrik og erfaren. Hun kan være aktuell til å overta etter Børge Brende som utenriksminister, tror eksperter.

Av Kristian Skårdalsmo og Johan Falnes

Ine Eriksen Søreide (41) omtales som dyktig, kunnskapsrik og erfaren. Hun kan være aktuell til å overta etter Børge Brende som utenriksminister, tror eksperter.
– Jeg håper det blir Ine, sier Atlanterhavskomiteens generalsekretær Kate Hansen Bundt til NTB.

– Hun er meget kunnskapsrik. Hun har i sin periode som forsvarsminister fått bygget et godt internasjonalt nettverk, ikke minst i Europa og USA. Hun er konkret, fokusert og god til å behandle folk rundt seg, sier hun til NTB.

Også seniorforsker Halvard Leira ved NUPI trekker fram Søreide.

– Internt i Høyre peker mange på Søreide. Men samtidig har mange snakket om henne som en fremtidig partileder og statsminister, og da er det ikke sikkert utenriksministerposten er det lureste for henne, sier han til NTB.

Norge har aldri hatt kvinnelig utenriksminister.

– Jeg overlater til Erna å velge utenriksminister, men på generelt grunnlag er det ingen tvil om at Ine er godt kvalifisert, sier Nikolai Astrup, stortingsrepresentant og leder i Søreides eget fylkeslag, Oslo Høyre, til Aftenposten.

– Neppe Frp

Fredag ble det kjent at Brende har sagt ja til en internasjonal toppjobb som president i Verdens økonomiske forum (WEF).
Leira nevner også klimaminister Vidar Helgesen (H) i arvtakerdiskusjonen.

– Helgesen var på tale også for fire år siden. Da har man også den fordelen at posten som klimaminister «låses opp», sier han, med henblikk på et mulig regjeringssamarbeid mellom Frp/Høyre og Venstre.

Verken Leira eller Bundt tror Frp vil få utenriksministeren.

Spekulasjonene om hvem som skal overta jobben, kompliseres av at det ikke er klart hvordan regjeringen skal se ut.

Sentrale Venstre-folk ønsker regjeringsdeltakelse. Selv om KrF gjentatte ganger har utelukket å sitte i regjering sammen med Frp, har ikke statsminister Erna Solberg gitt opp å få partiet med.

– Bør gå fra én til to

Hvis regjeringen skulle få en annen sammensetning, vil utenriksministerposten trolig bare være én av mange brikker. Kirkens Nødhjelp og Redd Barna oppfordrer Solberg til igjen å dele jobben i to, med en egen statsråd for utvikling og bistand.
– Hvis det skulle vært noen andre enn Ine, tror jeg utenriksministerposten går inn i forhandlingene om en bred regjering. Hvis Solberg vil ha med seg KrF, kan det være en post de kan tenke seg. Spørsmålet er om Solberg er villig til det, sier Bundt.

KrF-leder Knut Arild Hareide sitter i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, og partisekretær Hilde Frafjord Johnson har bred utenrikspolitisk erfaring.

– Anonym

Leiras NUPI-kollega og seniorforsker Iver B. Neumann karakteriserer overfor NRK Brende som «en svært svak utenriksminister». Leira mener Brende har vært anonym:
– Det har ikke vært en periode preget av store feilgrep, det kunne gått både bedre og verre. Men vi kunne vært bedre rustet som stat til å møte en verden i endring hvis vi hadde vært flinkere til å dra opp diskusjonene. I denne perioden har det vært mindre debatt og høyttenkning enn under Støre.

Normaliseringen av forholdet til Kina vil trolig stå igjen som Brendes tydeligste fotavtrykk.

– For Brende selv oppleves dette sikkert som en seier, men det er ikke en vinnersak for partiet Høyre, sier Leira.

Han peker også på at det er for tidlig å si hva normaliseringen vil få av omkostninger for Norge, som lovet å respektere Kinas «kjerneinteresser» for å få forholdet på skinner igjen. (NTB)

Mer fra Dagsavisen