Innenriks

Maktspillet

NY REGJERING: Det er hektisk i maktens korridorer på Stortinget. Hvor går smertegrensen for hva sentrumspartiene og Frp kan bli enige om?

Det er ett av de sentrale spørsmålene de borgerlige partiene på Stortinget nå drøfter internt.

Etter den borgerlige valgseieren gjenstår tøffe samtaler før det blir klart hvem som blir med i Erna Solbergs regjering. Fortsatt er det helt i det blå hvor mange partier som vil delta i en slik regjering. Høyre, Venstre, KrF og Frp har lovet at de skal sette seg ned og snakke sammen om en ny borgerlig regjering. Men både Venstre og KrF er skeptiske til å regjere med Fremskrittspartiet. Høyre vil gjøre det kan for å få til en bred borgerlig regjering.

Nå er stemningen svært spent i maktens korridorer på Stortinget før samtalene begynner neste uke.

Avklaringer i dag

Denne uka blir brukt til interne avklaringer i de fire partiene: Hvor går smertegrensen? Hvor det er nødvendig å få gjennomslag? Hvor det er mulig? Og hvor man kan gi noe til andre? Parallelt diskuteres statsrådskabalen og mulige departementer.

I går var det hektisk møtevirksomhet med interne forberedelser både i Høyre og Kristelig Folkeparti. I dag kommer viktige avklaringer fra Venstres nye stortingsgruppe om partiet skal bli med i sonderingssamtalene. Kristelig Folkeparti skal samtidig utpeke forhandlingsdelegasjon og ha flere interne møter for å forankre prosessen.

Vanskelige saker

Når de fire partienes forhandlingsdelegasjoner møtes på Stortinget eller et annet sted mandag for innledende sonderingssamtaler vil partiene først rydde unna de vanskeligste sakene: Handlingsregel, oljeboring i Lofoten, miljøpolitikk, innvandring, bistand, skattenivå og alkoholpolitikk. Deretter vil de se om det er mulig å gå videre for detaljerte forhandlinger om en regjeringsplattform.

I Høyres toppledelse anser man at selve valgresultatet øker sjansene for at vi får en firepartiregjering: Høyre ble stort, men ikke for stort. Venstre kom seg godt over sperregrensen. KrF fikk en liten, men viktig framgang. Frp er store nok til å få makt, men ikke så store at de skremmer bort sentrumspartiene med én gang. Nå gjenstår det bare å avklare politikken.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen