Innenriks

«Måker» og «slum»

Frp-politiker Kent Andersen skriver på Twitter at han ikke har solidaritet med «måker», og spør når privatpersoner fikk lov til å opprette egen «slum».

Andersen er styremedlem i Oslo Frp og nestleder i Østensjø Frp. Han ble et kjent navn som medforfatter av kronikken «En drøm fra Disneyland», der han sammen med stortingspolitiker Christian Tybring-Gjedde spurte hva som er galt med norsk kultur, siden Arbeiderpartiet vil erstatte den med flerkultur. Nå retter Andersen skytset mot romfolket.

Måker og slum

Som et svar på Youssef Assidiqs kronikk «Fra medmennesker til rovdyr over natta», i Dagsavisen, der han skriver om behovet for solidaritet med romfolket, svarer Andersen: «Jeg ser ingen grunn til å være solidarisk med måker».

Noe senere stiller han følgende spørsmål: «Når fikk privatpersoner myndighet til å opprette sin egen slum? Og hva sier det om politisk handlingslammelse? ‪#sigøynere».

I en e-post til Dagsavisen avviser Andersen at hans bruk av ordet «måker» har noe som helst med romfolk å gjøre.

«Den tweeten er tatt helt ut av sammenheng. Det er sluttkommentar fra en annen debatt som utviklet seg om solidaritet og grensene for solidaritet, og er altså ikke noe jeg har sagt spesifikt om romfolk», skriver Andersen.

Men Andersen bekrefter at hans kommentar om «egen slum», sikter til «sigøynerleiren på Årvoll».

Leder i Oslo Frp, Christian Tybring-Gjedde, er ikke spesielt imponert over partikollegaens uttalelse.

- Jeg synes ikke dette er greit. Man skal behandle romfolket som man behandler alle andre mennesker, og være saklig i tonen. Man kan mene sterke ting for det, og generelt sett så er jeg enig med Siv Jensen i at de bør bli transportert ut av landet, sier han.

- Feil å refse folket

På sin første jobbdag etter ferien sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) at han er skremt over hatet mot romfolket, og understreket viktigheten av menneskeverdet. AUF-leder Eskil Pedersen uttalte at han «får vondt i magen» av retorikken. Tybring-Gjedde mener de bør være varsomme med å fordømme egen befolkning.

- Det nytter ikke å sitte på sine fine feriehytter og bli sint på folket sitt. Det er ikke uten grunn at folk opparbeider et sinne rundt det som er i ferd med å skje. Man må forstå at mange mennesker ikke har muligheten til å komme på trykk i mediene, og at sosiale medier og nettdebatter er den eneste måten å uttrykke seg på. Så kan de gå over streken, og det gjør de også, men jeg vil ikke refse folket for det, sier han.

- Er det ikke rett å ta avstand fra rasisme, hat og drap?

- Jo, og det er jeg enig med dem i. Men de må også forstå at vi har et vanskelig dilemma.

I en kronikk i Dagbladet i går, slaktet advokat John Chr. Elden Siv Jensens forslag om å sende ut romfolket.

«Å dytte EØS-borgere inn på en buss for å deportere dem kollektivt ut av Norge, er et lovbrudd etter straffelovens bestemmelser om ulovlig tvang og i verste fall kidnapping», skriver han.

Tybring-Gjedde sier han personlig er blitt svært skeptisk til hele Schengen-avtalen.

- Når det gjelder romfolket må vi forholde oss til dagens regelverk. Det er problemer her likevel. Vi kan si at ja, du kan søke jobb, men etter tre måneder må du ut. Men hvis de ikke er registrerte, vet vi jo ikke når de kom.

- Frp er vanligvis opptatt av enkeltindivider. Du er enig med Jensen i at en gruppe mennesker bør sendes ut?

- Å sammenligne Siv Jensens kommentar med deportasjon av jøder under krigen er helt feil. Jeg tror de fleste forstår hva hun mener. Dessuten er det ingen andre som har noen løsning. Jeg frykter at det kommer mange flere dersom vi fortsetter å være innbydende og stillesittende.

Mer fra Dagsavisen