Innenriks

Må vise fram gamle kunder

LISTHAUGS LISTER: Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) må vise fram sine offentlige kunder fra First House, men kunder fra det private næringliv kan forbli hemmelige, mener Sivilombudsmannen.

Sivilombudsmannen mottok 25. oktober en klage fra Dagsavisen på departementets avslag på innsyn i kundelisten. Nå konkluderer Sivilombudsmannen med at de private kundene fortsatt kan være hemmelige, mens offentlige kunder Listhaug har jobbet for i First House må offentliggjøres. Det må også de kundeforholdene som er allminnelig kjent eller tilgjengelig. Også statssekretær Julie Brodtkorb (H) bes om å legge fram sin liste over offentlige virksomheter, som hun hadde som kunder i kommunikasjonsbyrået JKL.

Listhaug delvis tilfreds

Sivilombudsmann Arne Fliflet ber nå departementet ta en ny vurdering av innsynskravene i kundelisten.

«Vurderingen bes knyttet opp mot eventuelle offentlige virksomheter i kundelisten, og eventuelt andre kunder som er alminnelig kjent eller alminnelig tilgjengelig andre steder», skriver han.

Det siste punktet han tar opp er spørsmålet om habilitet. Fliflet viser til at Listhaugs arbeidsavtale med First House blant annet synes å inneholde en klausul om konfidensialitet.

- Jeg er tilfreds med at Sivilombudsmannen gir departementet medhold i at det var riktig å unnta private kunderelasjoner fra offentlighet, skriver Sylvi Listhaug i en e-post til NTB.

Videre understreker hun at departementet skal følge opp Sivilombudsmannens anmodning om en ny vurdering av de offentlige kundene som står på lista.

- Jeg vil be Justis- og beredskapsdepartementets lovavdeling om å foreta en habilitetsvurdering, skriver hun. Torsdag kveld ønsket hun ikke å kommentere saken ytterligere.

- Svekker omdømme

Norges Bondelag er blant de som tidligere har sagt at de vil vite hvem Listhaug jobbet for da hun var i First House, deriblant dagligvaregigantene.

- Det er pussig at de skiller mellom privat og offentlig, sier leder i Norges Bondelag, Nils T. Bjørke, til Dagsavisen.

Han mener det ikke er tvil om at det er de private kundene som er mest interessante for dem, og mener det mest av alt svekker Listhaugs eget omdømme at ikke alt blir offentliggjort.

First House mener at Sivilombudsmannens konklusjon i Listhaug-saken er i samsvar med kommunikasjonsbyråets syn på saken.

- I det alt vesentlige har vi fått støtte for vårt syn. Vi tar det som er kommet til etterretning, og studerer det nærmere. Jeg antar at om det er noen spørsmål som skal avklares med oss, så kommer det via Landbruksdepartementet, sier administrerende direktør Per Høiby i First House til NTB.

Fryktet rettssak

Så langt er det kun kjent at Listhaug har jobbet for Drammen kommune for å få det nye sykehuset i Buskerud til byen, og som PR-rådgiver for Rema 1000. Det har selskapet selv bekreftet.

Innformasjonsrådgiver Mette Fossum Beyer i Rema 1000 har uttalt til Dagens Næringsliv at det gjaldt en «kort muntlig vurdering over telefonen vedrørende teksten i regjeringsplattformen som omhandlet søndagsåpne butikker».

Mer fra Dagsavisen