Innenriks

Må opplyse om miljøgifter i kosmetikk

Et vedtak i Klagenemnda for miljøinformasjon tvinger kosmetikkprodusentene til å opplyse hvor mye de bruker av miljøgiften D5.

Bilde 1 av 2

D5 er en av flere siloksaner som står på Miljødirektoratets verstingliste, «Norges prioritetsliste over miljøgifter vi ønsker å bli kvitt».

Siloksaner brukes i deodoranter, såpe, hudpleieprodukter og sminke, blant annet for å gjøre det enklere å smøre på disse produktene, ifølge Miljødirektoratet.

Så langt har flere kosmetikkprodusenter vært tilbakeholdne med å opplyse om bruken av D5, men den praksisen ble det satt en stopper for i begynnelsen av mars.

Les også: Avslører nye miljøgifter

Én måneds frist

Da påla Klagenemnda for miljøinformasjon flere produsenter å opplyse hvor mye D5 som årlig brukes i produktene de selger i Norge. Produsentene fikk én måned på seg til å etterleve dette pålegget - som var endelig og ikke mulig å klage på.

Det var Framtiden i våre hender som sto bak klagene som var bakgrunnen for klagenemndas behandling. Nå har miljøorganisasjonen fått den informasjonen den lenge har etterspurt.

Tilbakemeldinger fra åtte kosmetikkprodusenter viser at de totalt bruker nær 15,1 tonn med D5 årlig i produkter de selger i Norge.

L’Oréal bruker mest med 5,2 tonn i 2017, fulgt av Estee Lauder med et sted mellom 2,3 og 2,6 tonn.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Åpenhetsrevolusjon

– I dag smører vi i praksis en cocktail av ulike miljøgifter rett i ansiktet og under armene våre. Disse produktene må ut av butikkhyllene snarest, sier FIVH-leder Anja Bakken Riise.

Hun varsler at FIVH vil bruke klagenemndas vedtak for alt det er verdt.

– Dette baner vei for en åpenhetsrevolusjon i kosmetikkbransjen og potensielt alle andre bransjer. Slik giftig informasjon bør ikke holdes skjult, sier Riise.

– Nå vil vi bruke norsk miljølovgivning til å tvinge store multinasjonale selskaper til å oppgi relevant miljøinformasjon om produktene sine, fortsetter hun.

Det er spesielt følgende produkter FIVH mener er relevante i denne sammenheng:

* Kosmetikk

* Klær

* Matemballasje

* Elektronikk

Nestleder i Klagenemnda for miljøinformasjon, Sigrid Andersen Cabot, ledet møtet hvor vedtaket om åpenhet om bruken av D5 ble fattet.

Dette skjedde med hjemmel i «lov om rett til miljøinformasjon og deltakelse i offentlige beslutningsprosesser», også kjent som miljøinformasjonsloven.

– Vil dette vedtaket kunne åpne for nye vedtak om åpenhet i bruken av også andre stoffer i andre produkter?

– Vi fatter vedtak i enkeltsaker, men det er alltid slik at det er vanlig i rettskildelæren, at én sak kan ha betydning for tolkningen av nye saker. Man går til tidligere saker, svarer Cabot.

– Generell forvaltningsrett tilsier også at like saker behandles likt. Da kan dette være en eksempelsak.

Fikk du med deg denne? Vil forby miljøgifter i klær

– Ville få en avklaring

Finn Rasmussen er administrerende direktør i Kosmetikkleverandørenes forening, KLF, bransjeforeningen for produsenter og importører av kosmetikk til Norge. De 27 medlemmene står for cirka 75 prosent av omsetningen i bransjen.

– Hvorfor har ikke produsentene informert om innholdet av D5 i deodoranter og andre produkter så langt?

– Kosmetikk er alltid fullt ut innholdsdeklarert i henhold til regelverket. Man kan med andre ord alltid finne ut om et produkt inneholder for eksempel D5 ved å lese på ingredienslisten. Når det gjelder mengde, har enkelte valgt å oppgi dette på et tidlig stadium, mens andre har ment at det ikke forelå en plikt til dette. Regelverket er særnorsk slik at man ikke har tilsvarende i EU. Dette har gjort at enkelte ville få en avklaring før man ønsket å gi denne type opplysninger, svarer Rasmussen.

– Er det mange skadelige stoffer i kosmetikk generelt sett?

– Nei. Kosmetiske produkter skal ikke medføre helsefare ved normal og påregnelig bruk.

– Gjøres det noe for å fase ut stoffer som D5?

– Vi kjenner til at mange søker erstatningsstoffer for denne ingrediensen, men at det også er vanskelig å finne fullgode erstatninger for alle type produkter.

– Hvordan vil kosmetikkprodusentene forholde seg klagenemndas vedtak?

– Alle seriøse virksomheter forholder seg til gjeldende regelverk og gyldige vedtak.

– Vil produsentene oppgi hvor mye de bruker av også andre stoffer, hvis de får beskjed om det?

– Dette er ikke en foreningsbeslutning. Det er opp til den enkelte leverandør å vurdere.

Les også: Frykter svekket giftkontroll

D5 og siloksaner

* D5 er en forbindelse i stoffgruppen siloksaner.

* Siloksaner brukes i industrien, tilsettes i drivstoff og finnes i en rekke produkter som kosmetikk, hygieneprodukter, bilvoks, rengjøringsmidler og skumdempingsmidler.

* D5 er svært lite nedbrytbar i vann og sedimenter og kan hope seg opp i organismer.

* D5 ble oppført på myndighetenes prioriteringsliste i 2006. Denne listen omfatter kjemikalier som regnes som en alvorlig trussel mot helse og miljø.

* Intensjonen er å stanse utslippene av stoffene på denne listen innen 2020.

* Også siloksan D4 står på denne listen, og i mars ble også siloksan D6 inkludert.

Mer fra Dagsavisen