Statsminister Erna Solberg og kommunal- og moderniseringsminister Tore Sanner presenterte i går planene for et nytt informasjonssenter om 22. juli-angrepet som skal opprettes i paviljongen til Høyblokka i regjeringskvartalet. FOTO: NTB SCANPIX

– Må fortelle om samholdet

I sommer åpner et informasjonssenter om 22. juli utenfor Høyblokka. Det må også fortelle historien om verdiene som ble stått opp for, mener generalsekretæren i AUF.

 

– Det er viktig å få på plass et informasjonssenter fordi det er en del av å ikke glemme hva som har skjedd. Ikke bare handlingene, men også reaksjonene fra folk og samholdet vi opplevde, sier generalsekretær i AUF, Ragnhild Kaski til Dagsavisen.

Hun mener historien om verdiene som ble stått opp for også må fortelles: demokrati, ytringsfrihet og samhold vil også være naturlige temaer på sentret.

Planene om et informasjonssenter utenfor Høyblokka ble fremmet sommeren 2014, etter initiativ fra AUF og den nasjonale støttegruppen etter 22. juli.

– Vi har fått løsningen vi ønsket og er veldig fornøyde med planene. Dette er også vår historie, og en historie vi vil være med på å fortelle. Derfor var det viktig for oss å være involvert, sier Kaski.

 

– Vaksinere de unge

– Vi må vaksinere de unge mot dem som vil splitte og fremme ekstreme og enkle løsninger, sier statsminister Erna Solberg (H).

Sammen med kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) la hun i går fram planene for et informasjonssenter om 22. juli-angrepet. Senteret skal åpne til sommeren, på fireårsdagen for hendelsene, og fortelle historien om angrepet både i regjeringskvartalet og på Utøya, så vel som gjenoppbyggingsarbeidet i Oslo sentrum.

– Dette er en viktig bit av vår historie og må formidles til kommende generasjoner, sa statsministeren på en pressekonferanse på plassen foran Høyblokka.

 

Sammen om løsning

– Jeg er veldig fornøyd med denne løsningen. Det var viktig for oss å få til dette i samarbeid med AUF og de pårørende etter terroren, som hadde et klart ønske om et informasjonssenter, sier Erna Solberg til Aftenposten.

Senteret som nå bygges, må flyttes når Høyblokka bygges opp igjen. Men også i det ferdige regjeringskvartalet har regjeringen planer om at det skal være et informasjonssenter om terrorangrepet.

– Selv om dette senteret blir midlertidig, er det viktig at det kommer på plass, sier Kaski.

Hun forteller at samarbeidet med regjeringen har gått fint, og tror det vil fint framover også.

– Dette er noe vi står sammen om, sier Kaski til Dagsavisen.

 

Mer forskning

I tillegg til informasjonssenteret vil regjeringen opprette et forskningssenter som særlig skal skaffe kunnskap om høyreekstremisme og hvordan man kan forebygge det. Norges forskningsråd vil få i oppdrag å utvikle planene om et 22. juli-senter videre.

Statsministeren mener forskningen og formidlingen av kunnskapen må sees i sammenheng. Informasjonssenteret i regjeringskvartalet vil være en viktig del av det forebyggende arbeidet mot ekstremisme, påpeker hun.

Det er i paviljongen til Høyblokka, ut mot Akersgata, at det nye informasjonssenteret skal ligge.

 

– Verdig og faktabasert

Sanner sier senteret ikke vil være ferdig utviklet fra dag én, men utvikles gradvis.

– Det skal være en verdig, enkel og faktabasert utstilling, en fortelling om de grusomme hendelsene her i regjeringskvartalet og på Utøya, sier han til NTB.

AUF og Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene skal være med på å utvikle senteret, men det er forskere fra Norges teknisk naturvitenskapelige universitet (NTNU) som skal lage selve utstillingen.