Innenriks

Må bli og 
ta ansvar

Rigmor Aasrud blir ikke flyttet. Noen må bli der de er og ta ansvaret for kritikken mot regjeringens beredskap før 22. juli.

Statsråd Rigmor Aasrud (Ap) fikk verken sparken eller ny jobb da statsministeren skiftet statsråder i går, men opposisjonen varsler at høsten vil bli alt annet enn fredelig.

Opposisjonen skjerper kritikken av Aasrud etter det har kommet fram at hun ikke kjente til at hennes departement allerede i 2006 hadde fått ansvaret for sikkerheten i regjeringskvartalet.

På spørsmål om hun hadde vurdert sin stilling, svarte hun i går at det er statsministerens ansvar å sette sammen det mannskapet han ønsker.

- Og jeg registrerer at statsministeren har gjennomført endringer i regjeringen i dag. Jeg er statsråd, og da regner jeg med at jeg har statsministerens tillit, sier Aasrud til NTB.

Ansvar

Da Aarud møtte pressen i går, tilbakeviste hun at hun ikke kjente til at hun hadde det øverste ansvaret for sikkerheten i regjeringskvartalet. Ifølge kommisjonens referat etter intervjuet med Aasrud, fikk hun ikke vite om dette da hun tiltrådde som statsråd i 2009. I går var versjonen denne:

- Det som er riktig er at jeg hadde en perifer kjennskap til sikkerhetsprosjektet som var organisert og som mitt departement fulgte opp. Opposisjonen er ikke tilfreds.

- Hun har et problem når hun sier at hun var klar over at det var noe med sikkerhet som var på gang, men uten å sette seg inn i prosjektet, sier Høyres Per-Kristian Foss i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité til NTB.

Uklar framtid

Men etter det Dagsavisen kjenner til har det til tross for presset ikke vært aktuelt å bytte henne ut nå. Det ville blitt sett på som et forsøk på å slippe å ta ansvar for den alvorlige kritikken av beredskapen som har kommet fram i 22. juli-kommisjonens rapport. Aasrud blir sittende til hun eventuelt blir presset til å gå av.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen