Ap-leder Jens Stoltenberg blir sendt ut i verden av FN for å overbevise statsledere om å forplikte seg til klimakutt. FOTO: KRISTER SØRBØ

- Må bli handlingens mann

MILJØ: Ap-leder Jens Stoltenberg blir FNs spesialutsending for klima. Nina Jensen i WWF, håper han blir mer handlekraftig i den nye jobben enn han var som statsminister.

- Jeg skal jobbe for framgang i arbeidet med en ny internasjonal klimaavtale, og det haster, sier Jens Stoltenberg til Dagsavisen.

Stoltenberg ble oppnevnt av FNs generalsekretær Ban Ki-moon i går, og han går i gang med jobben på nyåret.

 

Kutt og vekst

I månedene framover skal han jobbe opp mot regjeringssjefer og finansministere for å finne grunnlag for enighet om en ny klimaavtale.

- Men vi må også handle mens vi forhandler, og vi skal også jobbe opp mot hvert enkelt land for å få på plass tiltak, forteller Stoltenberg.

De skal bruke Verdensbankens miljøøkonomer til å lage landanalyser, for å få til en plan landene kan bli med på.

- Det skal være mulig å kombinere utslippskutt med en voksende økonomi, sier Stoltenberg som selv er utdannet samfunnsøkonom.

For utfordringen er kjent: Når store land som Kina og India industrialiseres vokser utslippene.

Stoltenberg skal vise at det ikke trenger å være en motsetning mellom økonomisk vekst og klimakutt.

 

Fortsetter på Stortinget

- Men hva betyr dette for dine plikter som Ap-leder?

- Jeg fortsetter som parlamentarisk leder for Arbeiderpartiet. Men dette vil innebære en del arbeid fra Norge med klima, og det vil innebære noe mer reising.

Stoltenberg tror likevel ikke de nye oppgavene vil ta fokuset hans vekk fra norsk politikk.

- Uten å dra sammenligningen for langt, så jobbet jeg med helse og vaksinering da jeg var parlamentarisk leder sist. Det er mulig å kombinere dette, mener Stoltenberg.

Stoltenberg er heller ikke den første tidligere norske statsministeren som har hatt denne FN-stillingen. I 2007 ble Gro Harlem Brundtland utnevnt til samme stilling.

- Vil den nye klimajobben få noen ringvirkninger på Aps politikk?

- Ikke direkte. Arbeiderpartiet har vært opptatt av klima- og miljøpolitikk i mange tiår. Jeg har selv vært engasjert siden jeg var aktiv i AUF. Det fortsatte jeg å være både som finansminister og statsminister.

 

- Håper på handling

Generalsekretær Nina Jensen i WWF vil gratulere Stoltenberg med nye viktige oppgaver, men kommer også med en klar oppfordring til Ap-lederen.

- Stoltenberg har vist at han er engasjert i klimasaken, men som statsminister gjorde han ikke nok med tanke på hvor alvorlig situasjonen er. Jeg håper han nå blir en handlingens mann som klimautsending for FN. Mer enn det han var som statsminister.

Leder av Naturvernforbundet Lars Haltbrekken gleder seg over nyheten som kom lille julaften.

- Dette er en stor mulighet for Norge.

Han mener Stoltenberg har vist at han har er et reelt klimaengasjement.

- Vi er uenig med hans kullsviertro på internasjonal kvotehandel. Men han har vært en av de statslederende som har vært på nesten alle klimatoppmøtene. Han har et godt rykte internasjonalt, sier Haltbrekken.

Stoltenberg har tidligere ledet gruppa som skulle se på finansiering av klimatiltak i fattige land, sammen med Etiopias tidligere statsminister Meles Zenawi.

- De lagde en rapport, med flere gode forslag. Et av dem var å fjerne subsidiene på fossil energi, forteller Haltbrekken.

Han håper det nye ansvaret også kan føre til en mer offensiv klimapolitikk her hjemme.