Ingen av de to pensjonistene på Sinsen vil stå fram ved navn. – Det blir for flaut. Jeg vil ikke at alle skal få vite at vi er fattige, forteller den 76 år gamle kona. Hunden er hennes trøst i en vanskelig hverdag. FOTO: ARNE OVE BERGO

– Må alltid spare

– Vi sitter igjen med rundt 4.000 kroner, etter at husleie og gjeld er betalt. For å klare oss hopper vi noen ganger over middagen.

Det forteller et pensjonistektepar, begge 76 år gamle, bosatt på Sinsen i Oslo. De har i årevis levd svært nøkternt.

– Vi verken drikker eller røyker og er alltid hjemme, og så spiser vi veldig billig mat. Det blir mye risengrynsgrøt og fiskeboller, forteller kona.

Torsdag omtalte Dagsavisen en ny analyse fra Pensjonistforbundet, som viser at 50.000 enslige minstepensjonister i Norge lever under fattigdomsgrensen.

– Det er uverdig, uttalte Harald Olimb Norman, generalsekretær i Pensjonistforbundet.

Les hele saken her: Krever høyere minstepensjon

Ønsker pensjonsløft

Han ønsker at regjeringen skal bruke 5,3 milliarder kroner på å øke inntekten til enslige minstepensjonister fra 173.000 til 250.000 kroner. Etter skatt vil de sitte igjen med 216.000 kroner i året.

Men også minstepensjonister som er gift, kan ha det trangt økonomisk.

– Jeg har 135.600 kroner i minstepensjon, forteller den 76 år gamle kvinnen på Sinsen.

Hun får mindre i minstepensjon enn enslige minstepensjonister, fordi hennes pensjon blir samordnet med mannens.

– Jeg har 14.500 kroner utbetalt, etter skatt og gjeldstrekk. Jeg rotet økonomisk for en del år tilbake, og det betaler jeg fortsatt for, forteller ektemannen.

Til sammen har de dermed 25.000 kroner å rutte med hver måned, men mesteparten av det ser de aldri noe til. 11.300 kroner går til husleie for den 50 kvadratmeter store leiligheten. Bruk av vaskekjelleren koster 800 kroner. Mye av det resterende går til å betjene forbrukslån som kona tok opp mange år tilbake, blant annet til kjøp av møbler.

Les også inlegg på Nyemeninger.no

Vanlig med gjeld

Pensjonister med gjeld er for øvrig ingen sjeldenhet, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. I husholdninger hvor hovedinntektstakeren er 67–79 år, var gjennomsnittsgjelda 458.900 kroner i 2013, mot 336.400 kroner i 2010.

I husholdninger hvor hovedinntektstakeren er over 80 år, var gjennomsnittsgjelda 157.000 kroner i 2013, mot 121.300 kroner i 2010.

Disse tallene skal likevel ikke tolkes dit hen at pensjonistene i økende grad blir gjeldsslaver, for det er også mange av dem som har høy formue, og som derfor ikke vil ha noe problem med å innfri gjelda si. Hvor mange som er i en lignende situasjon som ekteparet på Sinsen, har ikke SSB tall for.

– Det er trist at vi ikke har litt mer, slik at vi kunne ha brukt noen hundre kroner på en tur til Sverige, for eksempel, sier kona.

– Men jeg får prøve å holde humøret oppe. Det er jo også mange andre fattigfolk i Norge, tilføyer hun.